07:10 / 27.12.2020.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Europol upozorava na prodaju lažnih cjepiva protiv Covida-19

Ilustracija: Pixabay

Ilustracija: Pixabay

Foto: - / -

Postoji opasnost od potencijalnih lažnih cjepiva protiv koronavirusa upozorila Catherine De Bolle, šefica Europola.
Šefica Europola Catherine De Bolle upozorila je u nedjelju na opasnost od potencijalnih lažnih cjepiva protiv koronavirusa.

➡️
Europa dočekala cjepivo
➡️ Virus: 25 milijuna zaraženih koronavirusom u Europi
➡️ Čelnik WHO-a: Novi soj koronavirusa u osam europskih zemalja

De Bolle je upozorila da bi kriminalci mogli pokušati iskoristiti veliku potražnju za cjepivom u svijetu, pišu novine njemačke medijske grupe Funke u nedjelju. Dodala je da su dužnosnici već primijetili konkretne znakove prljave igre poput nuđenja lažnih cjepiva na društvenim mrežama.

Šefica europske policije pozvala je potrošače da budu oprezni i da bi cijepljenje lažnim cjepivom moglo uzrokovati ozbiljne zdravstvene posljedice.
Također je navela da države moraju biti spremne da će im kriminalne skupine pokušati ukrasti doze cjepiva, a Europol je identificirao potencijalna žarišta.

Bivša šefica belgijske policije napomenula je da policijski odjeli diljem Europske unije zajednički djeluju na zaštiti prijevoza cjepiva. Interpol je početkom prosinca također objavio upozorenje o prijetnji organiziranih kriminalnih skupina usred kampanja cijepljenja protiv Covida-19, uključujući lažna cjepiva i krađu zaliha.

- Kriminalne mreže vrebat će ljude i putem lažnih internetskih stranica, a lažni lijekovi mogli bi značajno ugroziti nečije zdravlje, čak i život, upozorio je šef Interpola Juergen Stock.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!