13:03 / 05.05.2022.

Autor: HRT/Hina

Europolu veće ovlasti u borbi protiv novih prijetnji

Europol

Europol

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Zastupnici Europskog parlamenta dali su zeleno svjetlo za veće ovlasti europskom policijskom uredu Europolu u borbi protiv novih prijetnji koje će pratiti bolja zaštita podataka i stroži nadzor. EP je s 480 glasova za, 143 glasa protiv i 20 suzdržanih u srijedu formalno potvrdio dogovor pregovarača Parlamenta i Vijeća EU-a o jačanju mandata Europola postignutog u veljači. 

Europol pruža potporu nacionalnim tijelima za provedbu zakona i njihovoj suradnji u sprječavanju i borbi protiv teškog kriminala i terorizma. Njegova glavna zadaća je prikupljanje, analiza i razmjena informacija, uključujući kriminalističko-obavještajnu djelatnost. Europol će s povećanim ovlastima moći provoditi istraživačke i inovacijske projekte, obrađivati velike količine podataka i pomagati nacionalnim tijelima da istraže inozemna izravna ulaganja u slučajevima vezanim za sigurnost.

Kako bi uravnotežili nove ovlasti policijske agencije s odgovarajućim nadzorom, Parlament i Vijeće su se dogovorili da će agencija uspostaviti službenika za temeljna prava. Osim toga, Europski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) nadzirat će Europolove operacije obrade osobnih podataka.

- Ova uredba rezultat je zabrinutosti zbog potrebe za boljim i učinkovitijim instrumentom za potporu državama članicama u sigurnosnom okruženju s rastućim i sve složenijim prijetnjama, rekao je izvjestitelj iz redova pučana Javier Zarzalejos. Dodao je kako će "Europol učinkovito i izravno surađivati s privatnim stranama na uspostavljanju nadležnosti i bit će dopuštena razmjena podataka s privatnim stranama izravno u online kriznim situacijama", a posebno je istaknuo suradnju kod masovnog širenja terorističkog sadržaja i u borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece.

- Nismo očekivali ratne zločine počinjene u Europi, nismo očekivali ulazak milijuna ukrajinskih izbjeglica u EU milijune žena i djece izloženih opasnosti od trgovine ljudima", rekla je u Europskom parlamentu povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson. Novi mandat pomoći će Europolu da pojača borbu protiv ovih novih prijetnji, starih prijetnji i potencijalnih prijetnji, dodala je. Johansson je objasnila kako je u borbi protiv kriminala iznimno važna analiza velike količine podataka, zbog čega je nužno da Europol koristi umjetnu inteligenciju za brzu i učinkovitu analizu baze podataka pri sprječavanju zločina.

Tanka granica između objektivnih istraga i nepoštenog kaznenog progona 

Eurozastupnik Jeroen Lenaers (EPP) slaže se da se prijetnje s kojima se Europa susreće mijenjaju i smatra da je važno prilagoditi odgovor na njih. Eurozastupnik Paul Tang (S&D) istaknuo je da je pitanje novog mandata Europola vezano uz ključno pitanje u parlamentu - koji je pravi balans između zaštite temeljnih prava i javnog interesa? Tanka je granica između objektivnih istraga temeljenih na riziku i nepoštenog kaznenog progona i suđenja, rekao je socijaldemokrat i upozorio na mogućnost prelaska te granice.

Saskia Bricmont iz kluba Zelenih zapitala se postaje li Europol europski NSA (Nacionalna sigurnosna agencija - američka vladina obavještajna agencija koja nadzire i analizira komunikaciju u državi, ali i u inozemstvu). Smatra kako ova reforma nije ispravna te da se EU mora pobrinuti da Europol ne upadne u zamku u koju je upao NSA". Bricmont je kritizirala jačanje ovlasti agencije EU-a te je rekla kako smatra da instrumenti koji bi trebali osigurati zaštitu podataka nisu dovoljni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!