Tvrtke koje proizvode cjepivo na području EU trebat će izvoznu dozvolu

16:38 / 29.01.2021.

Autor: HRT/D.D.

Potrebna dozvola za izvoz cjepiva van EU

Potrebna dozvola za izvoz cjepiva van EU

Foto: Dnevnik / HRT

Europska komisija donjela uredbu da sve farmaceutske tvrtke koje proizvode cjepivo protiv covida na području Europske unijeU trebaju izvoznu dozvolu ukoliko cjepivo žele izvoziti izvan EU. Odredba donesena nakon što je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila cjepivo AstraZenece.

Europska komisija svim načinima prisiljava AstraZenecu da isporuči dogovorenih 80 milijuna cjepiva do kraja ožujka kako stoji u ugovoru.

Prije par sati donesena je uredba da će od sada sve europske farmaceutske tvrtke koje proizvode cjepivo protiv covida na području europske unije trebati tražiti izvoznu dozvolu od onih država na čijem teritoriju proizvode ukoliko to cjepivo žele izvoziti izvan Europske unije, izvjestila je Jasna Paro za Dnevnik HTV-a.

Uredba stupa na snagu već sutra ujutro. Iz te odluke su izuzete zemlje jugoistoka Europe, humanitarne pošiljke cjepiva i pošiljke koje će dostavljati zemljama koje su ekonomski siromašne.

U Europskoj komisiji kažu da se ne radi o zabrani izvoza ni protekcionizmu, već da se želi zaštititi interes europskih građana. Cijepljenje je vitalno i za ekonomski oporavak i za zdravlje građana i ovo je dodatni pritisak i upozorenje za sve farmaceutske tvrtke, osobito AstraZenecu da se drži ugovora, a ne nekih drugih kriterija prilikom dostave cjepiva.

video thumb

Hrvatska je najviše cjepiva naručila baš od ovog proizvođača, čak 2,7 milijuna doza.

Ovaj potez dolazi usred kontinuiranog spora oko toga krši li anglo-švedska kompanija za lijekove svoje obveze o isporuci cjepiva prema Europskoj uniji.

Europska agencija odobrila je cjepivo AstraZenece, no to ne znači da će isporuka ići prema potpisanom ugovoru. AstraZeneca je prošli tjedan najavila kako ne može isporučiti ugovorenu količinu za prvi kvartal zbog proizvodnih poteškoća u europskim tvornicama.

Europska komisija je nakon toga javno objavila svoj ugovor s proizvođačem lijekova nadajući se da će dokazati njegovo kršenje, ali ugovor je toliko zacrnjen da je javnosti malo toga jasno.

- Transparentnost u našim odnosima pomoći će izgraditi povjerenje među svim našim građanima. Jer samo tako možemo uspjeti i biti sigurni da će cjepivo biti dostupno svim zemljama članicama, rekao je Eric Mamer, glasnogovornik Europske komisije.

Objavljen obvezujući ugovor EU-a i AstraZenece

Objavljen obvezujući ugovor EU-a i AstraZenece

Foto: Stéphanie Lecocq / epa

Zemlje članice Unije u velikim problemima. Većina njih i dalje bilježi drastičan rast novozaraženih, bolnički kapaciteti na rubu su pucanja, a cjepivo od kojeg se toliko očekivalo stiže na kapaljku.

- Tako veliki rast novozaraženih nitko nije očekivao. Zaista činimo sve kako bismo spriječili širenje zaraze, ali naši zdravstveni kapaciteti su pod takvim pritiskom i bojim se da će doći do najgoreg scenarija, kaže Daniel Ferro, ravnatelj bolnice Sveta Marija u Lisabonu.

Španjolska je također polagala velike nade u cijepljenje. Počeli su s Pfizerovim cjepivom, prva isporuka bila je na vrijeme i točna, no ova sljedeća kasni već tjednima, pa se svi boje da će drugo cijepljenje, kada isporuka i stigne, biti uzaludno i beskorisno.

- Svi naši korisnici primili su prvu dozu i bili naručeni za cijepljenje drugoga veljače. No sada smo primili vijest da cjepivo još nije stiglo i da će nas obavijestiti o tome kada ćemo biti na redu, kaže Joan Sanatacreu, ravnatelj doma za umirovljenike.

U Francuskoj velike nade polagale su se u AstraZenecino cjepivo. U svakome gradu postoji lista čekanja, koja se svaki dan mijenja jer cjepiva još nema.

- Postoji opravdana zabrinutost u zemlji, jer velika većina želi se cijepiti i krenuti u normalan život. Žele se zaštititi od pandemije, izjavio je Francoise Teboul, glavni ravnatelj Centra za cijepljenje u Parizu

video thumb

Prema priopćenju Europske agencije za lijekove, rezultati četiriju kliničkih ispitivanja provedenih u Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoafričkoj Republici pokazuju da je cjepivo sigurno i učinkovito za osobe od 18 godina pa nadalje.

Rezultati kliničkih ispitivanja pokazuju da je učinkovitost cjepiva između 60 i 90 posto. Većina sudionika u kliničkim ispitivanjima bila je u dobi između 18 i 55 godina, no zasad nema dovoljno podataka o učinkovitosti kod starijih od 55 godina. Međutim, očekuje se da je i ta dobna skupina zaštićena s obzirom na imunosni odgovor u ovoj dobnoj skupini i na iskustvo s drugim cjepivima.

Budući da postoje pouzdane informacije o sigurnosti u ovoj populaciji, znanstveni stručnjaci EMA-e smatrali su da se cjepivo može koristiti kod starijih odraslih osoba. Više informacija očekuje se od studija koje se trenutačno provode i koje uključuju veći udio starijih sudionika, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!