Na donatorskoj konferenciji prikupljeno sedam milijardi eura za Tursku i Siriju

20.03.2023.

Zadnja izmjena 21:53

Autor: M.M./Hina/HRT

Europska komisija daje milijardu eura Turskoj za pomoć nakon potresa

Europska komisija daje milijardu eura Turskoj za pomoć nakon potresa

Foto: Khalil Ashawi / Reuters

Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji prikupljeno je sedam milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova za pomoć žrtvama potresa u Turskoj i Siriji, rekao je u ponedjeljak švedski premijer Ulf Kristersson.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je prikupljeni iznos "nadmašio očekivanja", nazvavši rezultat "izvanrednim".

- Tako mi je drago što danas vidim da međunarodna zajednica snažno podupire napore za obnovu Turske i Sirije, dodala je.

Samo Komisija treba dati milijardu eura Turskoj, najavila je ranije von der Leyen.

Njemačka udvostručuje potporu žrtvama potresa u Turskoj i Siriji na ukupno 240 milijuna eura, izjavila je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Tursko-sirijsku graničnu regiju pogodila su 6. veljače dva velika potresa koja su ostavila više od 50.000 mrtvih i milijune bez domova.

Europska komisija daje milijardu eura Turskoj za pomoć nakon potresa


Europska komisija dat će milijardu eura pomoći potresom pogođenoj Turskoj, rekla je u ponedjeljak predsjednica tog tijela Ursula von der Leyen.


Von der Leyen je o potresu, koji je odnio gotovo 50 tisuća života u Turskoj i Siriji, govorila kao o najvećoj prirodnoj katastrofi koja je pogodila regiju u posljednjih nekoliko godina.


Milijuni su sada bez doma i po zimi žive u šatorima, rekla je na početku konferencije.


- Moramo se mobilizirati za obnovu. Kuće, škole i bolnice moraju se ponovno izgraditi, uz najviše standarde sigurnosti od potresa. Voda, kanalizacija i druga ključna infrastruktura moraju se popraviti. Javne službe i poduzeća trebaju kapital za ponovni rad , kako bi ljudi mogli zaraditi za život, poručila je.


Von der Leyen je rekla da će Komisija dati dodatnih 108 milijuna eura za humanitarnu pomoć i oporavak Sirije. Europska unija ne održava diplomatske veze s predsjednikom te zemlje Bašarom al-Asadom od rata koji je krenuo 2011. godine.


Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) procjenjuje da "ukupni financijski teret potresa" za Tursku iznosi oko 103,6 milijardi dolara , što je 9 posto predviđenog BDP-a te zemlje za 2023. godinu.


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je da se paralelno sa sastankom Vijeća za vanjske poslove EU-a odvijala i donatorska konferencija za Tursku i Siriju i podsjetio da je Hrvatska do sada za Tursku izdvojila 5,5 milijuna eura, a 600.000 eura za Siriju.

- Hrvatska je prošle godine sudjelovala u humanitarnoj pomoći sa sveukupno 4,5 milijuna eura, ove godine smo to povećali na 7 milijuna eura, rekao je ministar i pojasnio da se ne radi samo o pomoći Ukrajini već i zemljama u drugim kriznim žarištima, uključujući Afganistan.

- Radi se o velikom rasponu pomoći, od razminiravanja do psihološke rehabilitacije, rekao je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!