Europska komisija isplatila prvi obrok nove makrofinancijske pomoći Ukrajini

01.08.2022.

14:39

Autor: T.V./HRT

Valdis Dombrovskis

Valdis Dombrovskis

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock

Europska komisija danas je uime EU-a isplatila 500 milijuna eura makrofinancijske pomoći Ukrajini. Riječ je o prvoj polovini iznosa od ukupno milijardu eura. Drugi obrok odnosno 500 milijuna eura bit će isplaćen sutra, 2. kolovoza. 

Odluku o ovoj novoj izvanrednoj makrofinancijskoj pomoći Europski parlament i Vijeće donijeli su u srpnju 2022., a njome se podupire makroekonomska stabilnost i opća otpornost Ukrajine u kontekstu ruske vojne agresije i iz nje proizašlih gospodarskih izazova.

- Ova isplata u iznosu od 1 milijarde eura prvi je dio našeg paketa makrofinancijske pomoći vrijednog 9 milijardi eura kako bi se Ukrajini pomoglo da ispuni svoje hitne financijske potrebe uzrokovane surovim ruskim ratom. Istodobno, blisko surađujemo s državama članicama EU-a i našim međunarodnim partnerima na sljedećim koracima prema dugoročnoj obnovi Ukrajine. EU će pružati svu potrebnu političku, financijsku, vojnu i humanitarnu potporu kako bi se Ukrajini i njezinu narodu pomoglo u suočavanju s kontinuiranom nezakonitom ruskom agresijom, onoliko dugo koliko to bude potrebno, rekao je Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana.

Ova isplata dopuna je potpori koja je već pružena Ukrajini, uključujući zajam makrofinancijske pomoći za hitne slučajeve u iznosu od 1,2 milijarde eura isplaćen u prvoj polovini godine.

Ukupna makrofinancijska pomoć EU-a Ukrajini od početka rata iznosi 2,2 milijarde eura.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!