Europska komisija odobrila Njemačkoj preuzimanje posrnulog Unipera

16.12.2022.

15:44

Autor: I.Z./HRT/Hina

Europska komisija odobrila Njemačkoj preuzimanje posrnulog Unipera

Europska komisija odobrila Njemačkoj preuzimanje posrnulog Unipera

Foto: Wolfgang Rattay / REUTERS

Njemačka vlada dobila je danas od Bruxellesa zeleno svjetlo za preuzimanje posrnulog uvoznika plina Unipera.

Europska komisija "zaključila je da predložena akvizicija ne bi izazvala zabrinutost za tržišno natjecanje", priopćeno je danas iz Komisije.

Njemački uvoznik plina zapao je u financijske probleme nakon što je Rusija obustavila Njemačkoj opskrbu plinom pa je bio primoran kupovati plin iz drugih izvora po mnogo višim cijenama.

U rujnu je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck najavio planove vlade da postane većinskim dioničarem Unipera, koji je do sada bio u vlasništvu finske tvrtke Fortum, kako bi posrnulog uvoznika plina spasili od insolventnosti i spriječili da ugrozi cjelokupnu opskrbu Njemačke plinom.

Procjenjuje se da će ovaj potez vladu u Berlinu stajati više od 30 milijardi eura.

Očekuje se da će početkom idućeg tjedna preuzimanje odobriti sadašnji dioničari Unipera.

Energetski div bio je najveći njemački uvoznik ruskog plina, a plinom opskrbljuje više od 100 njemačkih općina i nekoliko velikih kompanija, pa je zabrinutost rasla da bi njegov kolaps mogao ugroziti ekonomsku održivost njegovih klijenata.

Uniper je bio izvijestio da dnevno gubi do 200 milijuna eura jer je primoran skuplje nabavljati plin, podsjeća agencija Dpa.

Berlin će kupiti sve dionice Fortuma, čime će njemačka država postati vlasnikom 98,5 posto dionica Unipera.

Njemačka također namjerava povećati kapital Unipera novčanom injekcijom od osam milijardi eura, a planira i namaknuti još 25 milijardi eura izdavanjem dodatnih dionica nakon preuzimanja.

Europska komisija još može naknadno objaviti uvjete za državnu potporu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!