Europska komisija predložila zakon o podacima

23.02.2022.

18:39

Autor: Hina/A.P.C.

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager

Izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager

Foto: Yves Herman / REUTERS

Europska komisija predložila je zakon o podacima koji bi trebao pojačati kontrolu pojedinaca i tvrtki nad korištenjem njihovih podataka, te položaj potrošača i poduzeća, jer će moći odlučivati o tome što se može činiti s podacima koje generiraju njihovi povezani proizvodi.

- Želimo potrošačima i poduzećima omogućiti još veću kontrolu nad postupanjem s njihovim podacima time što ćemo pojasniti tko može pristupiti podacima i pod kojim uvjetima. Tim ključnim digitalnim načelom doprinijet ćemo stvaranju stabilnog i pravednog gospodarstva temeljenog na podacima i usmjeravati digitalnu transformaciju do 2030. godine, izjavila je izvršna potpredsjednica Margrethe Vestager.


Neiskorišteni potencijal


- Podaci su roba koju istodobno može koristiti više korisnika, na isti način kao što se koristi primjerice ulična rasvjeta. Više korisnika može pristupiti podacima u isto vrijeme i konzumirati ih bez utjecaja na njihovu kvalitetu i bez rizika od iscrpljivanja ponude. Količina generiranih podataka neprestano raste, pa se očekuje da će s 33 zetabajta u 2018. porasti na 175 zetabajta u 2025. Riječ je o neiskorištenom potencijalu jer se 80 posto industrijskih podataka nikada ne upotrijebi. Aktom o podacima rješavaju se pravna, gospodarska i tehnička pitanja zbog kojih se podaci nedovoljno upotrebljavaju. Novim će se pravilima povećati količina podataka dostupna za ponovnu upotrebu i na taj bi se način do 2028. trebalo stvoriti dodatnih 270 milijardi eura BDP-a, navodi Komisija.


- Dosad se upotrebljavao samo manji dio industrijskih podataka, a potencijal za rast i inovacije golem je. Aktom o podacima osigurat će se razmjena, pohrana i obrada industrijskih podataka uz potpuno poštovanje europskih pravila. Bit će se temelj snažnog, inovativnog i suverenog europskog digitalnog gospodarstva, rekao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.


Prijedlog zakona između ostaloga uključuje mjere kojima se korisnicima povezanih uređaja omogućuje pristup podacima koje su generirali, a koje često prikupljaju isključivo proizvođači, te dijeljenje takvih podataka s trećim stranama radi pružanja postprodajnih ili drugih inovativnih usluga temeljenih na podacima.


Potrošači i poduzeća moći će pristupati podacima sa svojeg proizvoda i upotrebljavati ih za postprodajne usluge i usluge s dodanom vrijednošću, kao što je prediktivno održavanje. 


- Zahvaljujući većem opsegu informacija potrošači i drugi korisnici kao što su poljoprivrednici, zračni prijevoznici ili građevinska poduzeća moći će donositi bolje odluke, kao što je kupnja kvalitetnijih ili održivijih proizvoda i usluga i time pridonijeti ciljevima zelenog plana, ističe Komisija.


Ubrzana digitalizacija donosi nove izazove koje je potrebno zakonski urediti. Primjerice, kada kupimo običan proizvod postajemo vlasnici svih dijelova i pribora koji ide uz njega. Danas, kada kupimo neki povezani proizvod, poput pametnog sata, mobitela, povezanog kućanskog uređaja, koji stalno generiraju podatke, često nije jasno tko i kako može raspolagati tim podacima, odnosno u ugovoru može biti određeno da sve generirane podatke prikuplja i upotrebljava isključivo proizvođač.


Dobar primjer boljeg upravljanja podacima može biti u preciznoj poljoprivredi, gdje analiza podataka iz opreme povezane internetom stvari može pomoći poljoprivrednicima da analiziraju podatke u stvarnom vremenu, na primjer vremenske uvjete, temperaturu, vlagu i signale GPS-a, te im pružiti uvid u to kako optimizirati i povećati prinos, poboljšati planiranje poljoprivrednih gospodarstava i donijeti pametnije odluke o potrebnim resursima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!