14:07 / 09.09.2020.

Autor: Jasenka Paro/I.Z./HRT

Europska komisija zaključila preliminarne razgovore o kupnji mogućeg cjepiva

Foto: Dado Ruvic/REUTERS

Foto: Dado Ruvic/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Predviđeni ugovor s proizvođačem BioNTech-Pfizer omogućio bi svim državama članicama Unije da kupe cjepivo.
Europska komisija danas je zaključila preliminarne razgovore s proizvođačem BioNtech-Pfizer o kupnji mogućeg cjepiva protiv bolesti COVID-19.

BioNTech je njemačko poduzeće koje zajedno s američkim poduzećem Pfizer razvija novu vrstu cjepiva na temelju molekula glasničke RNK (mRNK). Ta molekula ima ključnu ulogu u biologiji čovjeka jer stanicama u tijelu prenosi upute o stvaranju bjelančevina za sprečavanje ili borbu protiv bolest.

Predviđeni ugovor s proizvođačem BioNTech-Pfizer omogućio bi svim državama članicama Unije da kupe cjepivo.

Ugovornim okvirom Komisije predviđena je početna kupnja 200 milijuna doza cjepiva u ime država članica Unije, uz mogućnost kupnje dodatnih 100 milijuna doza, koje će se isporučiti nakon što se dokaže da je cjepivo sigurno i djelotvorno protiv bolesti COVID-19. Taj sporazum o prethodnoj kupnji financirao bi se iz Instrumenta za hitnu potporu u kojem su sredstva namijenjena za potencijalna cjepiva različitih profila i različitih proizvođača.

Europska komisija je do sada zaključila ugovor s Astra Zenekom, tvrtkom s kojom je dogovorena kupovina 300 milijuna cjepiva, a razgovori su zaključeni i s još 4 farmaceutske tvrtke ( Johnson i Johnson, CureVac, Moderna i Sanofi) .

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!