Europska komisija želi ograničiti cijenu ruskog plina

06.09.2022.

00:14

Autor: Hina/HRT

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix/via REUTERS

Najavljeni prijedlozi Europske komisije protiv rasta cijena energije imat će za cilj ograničenje cijene plina koji Rusija šalje Europi plinovodima i uključivat će pružanje pomoći proizvođačima struje koji imaju problema s likvidnošću, rekla je u ponedjeljak predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Bruxelles priprema mjere za zaštitu građana i industrije od sve većih cijena plina i struje koje izazivaju gospodarske potrese u Europskoj uniji.


Von der Leyen je u tvitu napisala da će prijedlozi imati za cilj ograničenje cijene ruskog plina koji se šalje plinovodima, ograničenje potražnje za strujom i korištenje prihoda energetskih tvrtki za pomoć ranjivim potrošačima i poduzećima.

Talijanski premijer Mario Draghi predložio je ranije da države članice EU-a dogovore ograničenje cijena plina koji uvoze iz Rusije.


Neke članice tome nisu međutim sklone jer bi Rusija u znak odmazde mogla posve obustaviti dotok plina Europi, rekli su diplomati.


Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da će podržati takav prijedlog.


Cijene plina u Europi skočile su u ponedjeljak pošto je Gazprom u petak objavio da će Sjeverni tok 1 ostati zatvoren zbog kvara.


Europa optužuje Rusiju da koristi energiju kao oružje zbog zapadnih sankcija koje su joj nametnute zbog invazije na Ukrajinu. Gazprom tvrdi da su smanjenja i prekidi u dotoku plina posljedica zapadnih sankcija i tehničkih problema.


- Putin koristi energiju kao oružje smanjujući opskrbu i manipulirajući našim energetskim tržištima. Neće uspjeti. Europa će pobijediti, rekla je Von der Leyen.


Komisija planira i pomoć za proizvođače struje koji imaju problema s likvidnošću, rekla je.


Komisija će razgovarati o svojim početnim idejama s predstavnicima država članica EU-a u srijedu, prije hitnog sastanka ministara energetike u petak na kojem će biti razmotrene različite opcije. Von der Leyen će prijedloge EU-a iznijeti u govoru 14. rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!