Dubravka Šuica izabrana za potpredsjednicu europskih pučana

12:56 / 01.06.2022.

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/HRT/IMS

Dubravka Šuica

Dubravka Šuica

Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Dubravka Šuica iz HDZ-a izabrana je za potpredsjednicu Europske pučke stranke (EPP), odlučili su izaslanici na kongresu te konzervativne političke grupacije u Rotterdamu. Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju jedna je od deset potpredsjednika najsnažnijeg kluba u Europskom parlamentu. 

Šuica je rekla da njezin izbor za potpredsjednicu Europske pučke stranke (EPP) pokazuje koliko je HDZ jak i cijenjen na europskoj razini. 

- Mislim da to pokazuje koliko je HDZ snažan na europskoj razini i koliko nas uvažavaju, rekla je Šuica, prva u povijesti na tom položaju iz Hrvatske.

Zahvalila je premijeru Andreju Plenkoviću koji ju je predložio za tu funkciju i vjerovao da može proći, pa dodala da će sada "moći napraviti i više za našu Hrvatsku i naš HDZ". 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Nizozemskoj je rekao da je Šuičino imenovanje potvrda njezina uspješnog dosadašnjeg rada u EK, da to jača utjecaj HDZ-a unutar europske obitelji te da je to i uspjeh Hrvatske.

EPP je na svom skupu donio dokument o budućnosti Europe, kao i 14 rezolucija, među kojima je i ona o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Grlić Radman rekao je da je za tu rezoluciju zaslužna Hrvatska. 

Uz Šuicu, za potpredsjednike EPP-a izabrani su i nizozemska demokršćanka Esther de Lange, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marija Gabriel iz bugarskog GERB-a, europarlamentarac iz španjolske Narodne stranke Esteban Gonzalez Pons, povjerenik EK za proračun i administraciju Austrijanac Johannes Hahn, Andrzej Halicki iz poljske Građanske platforme, predsjednik vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta David McAllister iz njemačke Kršćansko-demokratske unije, Siegfried Muresan iz rumunjske Nacionalno-liberalne stranke, predsjednik finske Stranke nacionalne koalicije Petteri Orpo i bivši predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani.

Novi glavni tajnik je Thanasis Bacolas, savjetnik grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa. Jučer je za novog predsjednika EPP-a izabran Nijemac Manfred Weber.


- 11 je kandidata za 10 potpredsjedničkih mjesta. Među njima je Dubravka Šuica, trenutno potpredsjednica EK. Manfred Weber, jučer, novoizabrani predsjednik Europske pučke stranke i sam je dugogodišnji zastupnik u Europskom parlamentu. On je čovjek koji jako dobro poznaje svoje članstvo. Nije tajna, i sam je izjavio da želi osnažiti svoju stranku, te želi pučane snažnije profilirati na političkoj pozornici Europe, zato što je opće predodžba da su pučani u zadnje dvije godine bili manje vidljivi.Nije stoga čudno što je njegov prvi potez bio promjena predsjedništva stranke. Ovo je prvi puta da HDZ, koji je pristupio pučkom bloku prije 18 godina, ima svog kandidata za potpredsjedničko mjesto i pokazuje ambiciju da dobije neko od vodećih mjesta u političkoj strukturi ove stranke, izvijestila je iz Rotterdama za Dnevnik HRT-a Jasna Paro.

Dodala je kako je premijer danas imao nekoliko bilateralnih sastanaka, a kako će također danas održati govor na stranačkoj pozornici u kojem će govoriti o izazovima koji stoje pred pučanima i demokršćanskim strankama u kriznim vremenima. Delegacija EPP-a je podržala rezoluciju o europskoj budućnosti BiH u kojoj se zaziva promjena izbornog zakona kao jamstvo političke stabilnosti u toj zemlji, rekla je Paro.

 Članice EPP-a izgubile su vlast u više zemalja u posljednjih nekoliko godina Španjolskoj, Njemačkoj, Bugarskoj i Sloveniji pa sada samo sedam od 27 čelnika država EU-a pripada pučanima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!