EU poručio Zelenskom: Put do članstva bit će dug i težak

09.02.2023.

Zadnja izmjena 15:40

Autor: HRT/D.M.

Zelenski u Bruxellesu

Zelenski u Bruxellesu

Foto: Yves Herman / Reuters

Čelnici država članica okupili su se na izvanrednom summitu u Bruxellesu, na kojem će razgovarati o Ukrajini, migracijama i globalnoj konkurentnosti europskog gospodarstva. Na summitu sudjeluje i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

U Bruxelles je stigao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Doputovao je iz Pariza zajedno s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a dočekali su ih predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Ukrajinski predsjednik je najprije stigao u Europski parlament, gdje je ga dočekala predsjednica Parlamenta Roberta Metsola te svi povjerenici, a priređen je svečani doček uz sviranje ukrajinske i europske himne. Metsola je poručila kako Zelenski nikoga ne treba uvjeravati da mu treba pomoć, "jer dok na Ukrajinu padaju bombe, ona svojim žitom hrani Europu". Zelenski je u svom govoru poručio kako ovo nije samo rat za teritorij, nego i rat za način života i europske vrijednosti.


video thumb

EU poručio Zelenskom: Put do članstva bit će dug i težak


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je zatražio što prije i što više modernog naoružanja i dobio obećanja nekih čelnika Europske unije o isporuci borbenih zrakoplove te poruku da će put do pridruženja Uniji biti dug i težak.


- Trebaju nam topništvo, streljivo, moderni tenkovi, dalekometne rakete i moderni borbeni zrakoplovi, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u sjedištu Europskog vijeća, gdje je prvi put osobno sudjelovao na samitu čelnika EU-a.

Moramo pojačati dinamiku naše suradnje i moramo to učiniti brže od agresora koji pokušava mobilizirati svoj potencijal, istaknuo je Zelenski.

Rusija ima znatna sredstva, koja nisu opasnost samo za Ukrajinu, nego i za Poljsku, baltičke i druge zemlje u ruskom susjedstvu te za Balkan, istaknuo je.

Izrazio je zahvalnost europskim čelnicima i rekao da je od nekih od njih dobio obećanje o slanju potrebnog naoružanja, uključujući i borbene zrakoplove.

Europa će biti s nama do naše pobjede. Čuo samo od brojnih europskih čelnika njihovu spremnost da da nam daju potrebno oružje i potporu, uključujući i zrakoplove, rekao je Zelenski.

Nije rekao koje će članice osigurati Ukrajini borbene avione već je rekao da se to još dogovara.

Nema fiksnog vremenskog okvira


Iako je Zelenskom priređen srdačan doček uz ovacije u Bruxellesu gdje je poručio da "je slobodna Europa nezamisliva bez slobodne Ukrajine", predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će Kijevu "put do članstva u EU biti dug i težak".

- Put do mira, obnove i članstva bit će duga, teška cesta, rekao je Michel pa poručio "Bit ćemo uz vas na svakom koraku tog puta".

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je na novinarsko pitanje može li Ukrajina ove godine otvoriti pristupne pregovore s EU-om, istaknula da ne postoji fiksni vremenski okvir, nego da je tu riječ o procesu u kojem treba provesti reforme i ispuniti zajednički dogovorene ciljeve.

Europska komisija će najesen objaviti izvješće o napretku svih zemalja kandidata za članstvo u EU-u, a nakon toga je na Vijeću EU-a da odluči o sljedećem koraku u procesu ukrajinskog približavanja Uniji, rekao je Charles Michel.

Nakon konferencije za novinare Zelenski će imati niz bilateralnih razgovora s čelnicima država članicama.

U tim razgovorima, postavit ćemo pitanje borbenih zrakoplova i drugog naoružanja, rekao je.

Pozvao je na nove sankcije protiv Rusije, naročito u sektoru nuklearne energije, dronova, IT-a i raketa.

Sadržaj svih razgovora nije za javnost


Zelenski je prije dolaska u Bruxelles u srijedu boravio u Londonu i u Parizu. U francuskoj prijestolnici razgovarao je s predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Schlozom.


Naš posjet Londonu polučio je pozitivne rezultate, rekao je Zelenski spominjući obećanja o dalekometnim raketama i obuci pilota. Dodao je da ima i drugih pozitivnih rezultata, ali da o njima ne može govoriti javno.

Isto vrijedi i za sastanak u Parizu s Macronom i Scholzom.

- Imali smo vrlo moćan i važan sastanak, vrlo pozitivan s konkretnim i pozitivnim odlukama o kojima ne mogu javno govoriti. Ne želim da se Rusija, koja nam stalno prijeti s novim napadima, pripremi za to, rekao je.

Dva cilja Zelenskog


Dolazak Volodimira Zelenskog unio je dramatičnu i pomalo teatralnu notu ovom izvanrednom summitu. Njegov dolazak u Bruxelles se doživljavao kao 'ratna turneja' uoči dugo najavljivanje ruske ofanzive na Ukrajinu, javila je iz Bruxellesa Jasna Paro

Zelenski ima dva cilja s kojima se želi vratiti u domovinu. Jedan je da dobije više vojne pomoći od članica EU-a. U tom kontekstu tražio je borbene zrakoplove, dalekometne rakete te streljivo svih vrsta. Upozorio je da Rusija ima sredstva i vojne planove za uništavanje Moldavije, da su ukrajinske službe presrele taj dokument koji je on osobno video, te da Rusija predstavlja opasnost za Balkan i baltičke zemlje.

Drugi cilj odnosi se na budućnost Ukrajine tj. njezino članstvo u EU. Zelenski je tražio da pristupni pregovori između EU-a i Ukrajine počnu najkasnije do kraja ove godine.

Osim vojne pomoći, tražio je i da se pooštre sankcije prema Rusiji. Zelenski je dobio podršku i za ukrajinski mirovini plan koji podrazumijeva i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine.

video thumb

- Podrška je i dalje vrlo čvrsta, EU je jedinstvena. Ovakva solidarnost bez presedana i velika podrška europske javnosti zaista pokazuje da ogromna većina Europljana vidi što je zlo, a to je ruska agresija na Ukrajinu, i što je dobro, a to je obrana ukrajinskog naroda od te agresije. Bilo bi sjajno da to svi vide u Hrvatskoj, poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Zelenski je u Europskom parlamentu održao emotivan govor, pun političkih poruka. Rekao je da Ukrajina ne brani samo sebe, već Europu od najsnažnije antieuropske sile od pojave nacizma. Rekao je da to nije samo rat za očuvanje teritorija, već rat za očuvanje europskih vrijednosti, izvijestila je Paro.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!