Europska unija zabrinuta zbog turskih veza s Rusijom

11.12.2022.

08:22

Autor: Hina/HRT

Recep Tayyip Erdogan

Recep Tayyip Erdogan

Foto: ADITYA PRADANA PUTRA/G20 Media Center / Handout via REUTERS

Europska unija je zabrinuta što Turska održava bliske veze s Rusijom unatoč ratu u Ukrajini i strogim sankcijama zapada protiv Moskve, piše u nedjelju njemačka agencija dpa.

Sve dublje gospodarske veze između Turske i Rusije su "razlog za veliku zabrinutost", rekao je šef diplomacije EU-a Josep Borrell u pismu Europskom parlamentu, objavila je u nedjelju njemačka medijska grupa Funke.


Drugi razlog za zabrinutost predstavlja nastavak turske politike da se "ne pridružuje restriktivnim mjerama protiv Rusije", koje je uvela Unija, stoji u pismu.


Borrell je istaknuo da EU i Turska čine carinsku uniju, koja dozvoljava slobodni protok roba, koje mogu biti korištene i u civilne i u vojne svrhe. Važno je da Turska Rusiji ne ponudi bilo kakav način da zaobiđe sankcije, upozorio je Borrell.


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan namjerava razgovarati s ruskim i ukrajinskim kolegama u nedjelju kako bi raspravio "jačanje" sporazuma Ujedinjenih naroda o crnomorskom koridoru za žito.


Do telefonskih poziva s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim dolazi usred dugotrajnih problema vezanih uz srpanjski sporazum, u kojemu su posredovali UN i Turska.


Sporazum, nedavno produžen do sredine ožujka, dozvoljava izvoz ukrajinskog žita kroz crnomorski koridor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!