Europska vatrogasna flota ima 11 kanadera i šest helikoptera

21.06.2021.

14:38

Autor: HRT/Hina

Kanader gasi požar

Kanader gasi požar

Foto: - / Shutterstock

Za borbu protiv šumskih požara ove će godine europska flota imati na raspolaganju 11 kanadera, među kojima dva iz Hrvatske, te 6 vatrogasnih helikoptera, objavila je u ponedjeljak Europska komisija.

U okviru RescEU-a, zajedničke europske rezerve resursa, zajednička flota uključuje po dva kanadera iz Hrvatske, Grčke, Italije i Španjolske te šest vatrogasnih helikoptera iz Švedske. Tome treba pridodati još dva kanadera iz Švedske i jedan iz Francuske, koji su dio dugoročnih kapaciteta RescEu-a.

Prije ovogodišnje sezone šumskih požara moramo učiniti sve što je potrebno kako bismo smanjili njihov učinak. Naša predložena RescEu flota od 11 zrakoplova i šest helikoptera moći će biti brzo raspoređena u svako doba tijekom sezone šumskih požara, rekao je povjerenik za krizne situacije Janez Lenarčič.

Flota je strateški smještena u Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Španjolskoj i Švedskoj.

Ove godine očekuje se iznadprosječni rizik od šumskih požara u Sredozemlju s obzirom na to da se očekuju iznadprosječne temperature u razdoblju od lipnja do rujna. Dugoročne prognoze predviđaju i manje kiše u srednjoj Europi i u mnogim područjima Mediterana.

Europska komisija je u listopadu prošle godine predstavila izvješće o šumskim požarima u Europi, na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, za 2019. godinu u kojoj su svijet pogodili najteži šumski požari u novijoj povijesti. Izgorjelo je više od 400.000 hektara prirodnih površina u Europi, a šumskim požarima pogođen je rekordan broj zaštićenih prirodnih područja. Prema rezultatima izvješća, klimatske promjene i dalje utječu na trajanje i intenzitet sezone požara u Europi. 

Do ožujka 2019., prije sezone požara u većini zemalja, ukupna opožarena površina EU-a već je premašila godišnji prosjek posljednjih 12 godina. Međutim, zahvaljujući boljoj pripravnosti i učinkovitijem odgovoru, 2019. spriječeno je više nesreća i izgubljeno manje života nego prethodnih godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!