19:07 / 17.12.2020.

Autor: Dragan Nikolić/T.V./Dnevnik/HRT

Europske se države pripremaju za početak masovnog cijepljenja

Foto: REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Foto: REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Foto: - / REUTERS

Dok u Njemačkoj raste broj novozaraženih, a švedska strategija borbe protiv koronavirusa doživljava sve veće kritike, europske se države pripremaju za početak masovnog cijepljenja.
U rijetko oštrom javnom istupu švedski je kralj izjavio da je njegova zemlja zakazala u odgovoru na pandemiju, s obzirom na velik broj umrlih. I dok 74-godišnji monarh govori o sve opipljivijem strahu od zaraze, stiže vijest o pozitivnom nalazu još jednog europskog čelnika - francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ EK nabavlja dodatnih 100 mil. doza Pfizer/BioNTechova cjepiva
➡️ Von der Leyen poziva da se s cijepljenjem krene isti dan u cijeloj Uniji 
➡️
Neočekivane teškoće u proizvodnji i skladištenju Pfizerova cjepiva

Odjeli intenzivne njege u njemačkim bolnicama dosežu svoj limit kada je riječ o prihvatu najteže oboljelih od COVID-a. Unatoč djelomičnom lockdownu još od 2. studenoga, broj novozaraženih u Njemačkoj raste. I tamošnje vlasti broje dane do iščekivanog 27. prosinca. Nevladine udruge pripremaju mobilne timove koji će pomoći u cijepljenju u domovima za starije u kojima je stopa smrtnosti oko 13 posto.  

- Sutra ću potpisati odgovarajuće propise o cijepljenju. Naš je cilj najprije zaštititi starije od 80 godina, kao i one koji žive ili rade u umirovljeničkim domovima, kako bismo tim vrlo učinkovitim cjepivom prvo zaštitili najranjivije, najavio je Jens Spahn, njemački ministar zdravstva.

Švedska strategija borbe protiv koronavirusa, potvrdilo je to i ovotjedno izvješće vladina povjerenstva, najviše je podbacila upravo u zaštiti najstarijih. Od više od 7800 preminulih od koronavirusa u Švedskoj, gotovo polovina otpada na štićenike umirovljeničkih domova.

- Zaposlenici u domovima za starije uglavnom su u ovoj krizi bili prepušteni sami sebi. Dio odgovornosti je na aktualnoj vladi, ali dio i na prethodnima, koje nisu poduzimale dovoljno. Izvještaj komisije bit će polazište za buduće reforme. Nedostaci u sustavu skrbi o starijima rezultat su desetljeća zanemarivanja. U posljednja dva desetljeća svjedočili smo tolikim poboljšanjima u društvu, ali ne i u tom sustavu, poručila je Lena Hallengren, švedska ministrica zdravstva i socijalne politike

U Francuskoj, u kojoj bi se u siječnju i veljači trebalo cijepiti oko milijun ljudi u domovima za starije, dva dana nakon što je nacionalni lockdown zamijenjen policijskim satom stiže vijest da je pozitivan i predsjednik Emmanuel Macron. Njegova supruga, koja pripada rizičnoj skupini, zasad je u samoizolaciji, bez simptoma.

- Virus cirkulira u Francuskoj i svijetu nekoliko mjeseci, predsjednik i Vlada naviknuli su raditi u takvim okolnostima. Većina sastanaka održava se virtualno. U proteklih nekoliko mjeseci neki članovi vlade bili su pozitivni ili su morali u izolaciju kao kontakti zaraženih, ali to ni u jednom trenutku nije utjecalo na funkcioniranje Vlade. Predsjednik Macron nastavlja s planom svojih aktivnosti s pomoću videoveze, rekao je Gabriel Attal, glasnogovornik francuske vlade. 

Zbog kontakta s Macronom u samoizolaciji su i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, te španjolski i portugalski premijer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!