Europske vlade na nogama zbog visokih cijena energije

04.02.2022.

08:20

Autor: Hina/HRT

Europske vlade na nogama zbog visokih cijena energije

Europske vlade na nogama zbog visokih cijena energije

Foto: Vova Shevchuk/Kodda/Contributor / Shutterstock

Nagli rast cijena energije na tržištu podigao je na noge europske vlade koje pokušavaju zaštititi građane od cjenovnog udara i pomoći im s plaćanjem vrtoglavo visokih računa. 

Austrija

Austrijska vlada najavila je krajem siječnja novčanu pomoć kućanstvima i suspendirala paušal za zelenu struju u ovoj godini, procijenivši vrijednost mjera na 1,7 milijardi eura.

Belgija


Belgijska vlada priopćila je početkom veljače da će smanjiti porez na dodanu vrijednost na električnu energiju u sklopu paketa mjera zaštite potrošača od rastućih cijena energije.

Britanija


Britanski energetski regulator objavio je u četvrtak da će zbog rekordno visokih cijena plina u svijetu podići reguliranu cijenu energije za najširu kategoriju kućanstva od 1. travnja za 54 posto. Kako bi ublažila udar, vlada je paralelno predstavila paket mjera koji uključuje 200 funti popusta na račune za struju za sva kućanstva, s rokom povrata od pet godina, te 150 funti popusta na prirez za oko 80 posto kućanstava u Engleskoj.

Bugarska


Bugarska vlada zamrznula je regulirane cijene struje i grijanja za kućanstva do kraja ožujka.

Češka


Donji dom češkog parlamenta usvojio je vladin prijedlog zakona kojim se kućanstvima olakšava stjecanje prava na socijalnu pomoć za stanovanje, što bi trebalo pomoći najranjivijima na skok cijena energije.

Francuska


Francuska se obvezala ograničiti rast reguliranih cijena struje na četiri posto kroz nalog vlade elektroenergetskoj kompaniji EDF, u 80-postotnom državnom vlasništvu, da konkurenciji prodaje jeftiniju struju proizvedenu u nuklearnim elektranama.

Njemačka


Njemačka vlada priopćila je kako bi ove godine mogla ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije u računima za struju kako bi ublažila pritisak rastućih troškova energije na milijune kućanstava.

Grčka


Grčka je najavila povećanje minimalne plaće za dva posto i smanjenje poreza na imovinu za daljnjih 13 posto kako bi pomogla kućanstvima koja se bore sa sve većom inflacijom i višim troškovima energije, prema riječima premijera Kyriakosa Mitsotakisa.

Italija


Talijanska vlada potrošila je od srpnja više od osam milijardi eura kako bi obuzdala poskupljenje struje za kućanstva. Prošlog mjeseca Rim je najavio još jedan paket mjera, vrijedan 1,7 milijardi eura, ciljajući na smanjivanje ogromnih računa za energiju i pomoć tvrtkama u prevladavanju najnovijeg vala zaraze koronavirusom.

Nizozemska


Nizozemska je smanjila poreze na energiju za osam milijuna kućanstava.

Norveška

Norveška je u prosincu subvencionirala račune za struju kućanstvima, pokrivši nešto više od polovine iznosa iznad određenog praga. Potom je povećala taj udio na 80 posto u razdoblju od siječnja do ožujka.

Poljska

Poljska je najavila smanjenje poreza na energiju, benzin i osnovne prehrambene artikle i novčanu pomoć kućanstvima.

Španjolska

Španjolska je smanjila nekoliko poreza kako bi snizila iznose na računima do kraja 2021. godine. U prosincu odlučila je produljiti mjeru do svibnja 2022. Ograničila je i rast reguliranih cijena plina, ali je ipak odustala od preuzimanja oko 2,6 milijardi eura ekstraprofita koji su energetske tvrtke, kako je tvrdila, nepošteno zaradile u cjenovnoj krizi.

Švedska

Švedska će kućanstvima najteže pogođenima rastom cijena struje isplatiti kompenzaciju, a vlada će za te mjere izdvojiti šest milijardi švedskih kruna (661 milijun dolara).

Europska komisija

Zemlje EU-a najvećim dijelom samostalno kreiraju svoju energetsku politiku, a prema propisima EU-a smiju poduzeti hitne mjere kako bi zaštitile potrošače od većih troškova.

EK je u listopadu objavila popis mjera koje članice EU-a smiju uvesti, ne kršeći propise o tržišnom natjecanju, uključujući pomoć siromašnijim kućanstvima, financiranje obnove koja smanjuje potrošnju energije i izuzimanje ugroženih kućanstava od viših poreza na energiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!