Europski brodari udružuju snage u razvoju standarda za zelena goriva

19.09.2023.

15:19

Autor: P.F./Hina/HRT

Kontejnerski brod na metanol Laura Maersk

Kontejnerski brod na metanol Laura Maersk

Foto: Tom Little / Reuters

Danski brodarski div AP Mller Maersk A/S i francuski CMA CGM objavili su da će udružiti snage u utvrđivanju standarda za zelena goriva u pomorskom kontejnerskom prijevozu.

Dvije kompanije planiraju surađivati na zelenoj tranziciji u brodarstvu i učiti jedna od druge kako bi razvile upotrebu ekološki prihvatljivijih goriva u brodskom kontejnerskom prijevozu.

Cilj je partnerstva razviti visoke standarde za alternativna održiva, zelena goriva i pomoći pri utvrđivanju okvira za masovnu proizvodnju zelenog metana i zelenog metanola.

Planiraju nastaviti zajedničko istraživanje i razvoj i drugih rješenja koja bi trebala svesti štetnu emisiju neto na nulu, istaknuvši moguća nova alternativna goriva, poput amonijaka, i inovativne tehnologije za brodove.

Također planiraju razviti sigurnosne standarde za spremnike zelenog metanola na brodovima.

Maersk već naručuje brodove koji kao pogonsko gorivo mogu koristiti bio-e-metanol.

Francuska tvrtka naručuje pak brodove s pogonom na ukapljeni plin koji kao alternativu mogu koristiti bio/e-metan, ali i one s mogućom alternativom upotrebom bio/e-metanola.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!