Europski je dan jezika, slavi se jezična raznolikost

26.09.2022.

13:33

Autor: Zrinka Perić/V.K./Vijesti/IMS/HRT

Europski dan jezika

Europski dan jezika

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna. Na taj dan slavi se jezična raznolikost Europe. Evo kako je obilježen u Vinkovcima.  

Pri učenju španjolskog jezika u njihovoj školi učenicima Dominiku i Miji mnogo su pomogle i popularne serije. 

- Ja razumijem više vokabulara i ne trebam toliko gledati titlove dok gledam serije, govori Mija Ivić, učenica Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci.

- Ja bih rekao da je jako tečan i lagan. Gramatika nije teška i mislim da ga svi koliko-toliko znamo, rekao je Dominik Karimović, učenik Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci.

U sklopu Europskog dana jezika u Vinkovcima se razgovaralo na stranim jezicima i mirisale su kulinarske delicije europskih zemalja.

Cilj je skrenuti pozornost mladima pred kojima je život na važnost učenja stranih jezika i poznavanje barem jednoga stranog jezika. 

- Manje od tri mjeseca nas dijeli od ulaska u šengenski prostor naravno i euro nam stiže kao platežna valuta. Ulazimo u društvo u kojem je potrebno znati i moći se sporazumijevati, naglasio je Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca.

Učenici vinkovačke Glazbene škole predstavili su univerzalni jezik koji svi razumiju i koji lako dopire do emocija.

- Glazba je univerzalni jezik u kojem se svi mogu pronaći, istaknula je Petra Jozinović, učenica Gimnazije Matije Antuna Reljkovića, Vinkovci.

Učenici su izradili brojne suvenire koji su tematski vezani uz zemlje koje oni predstavljaju te ih dijelili posjetiteljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!