20:13 / 08.04.2020.

Autor: Tamara Džebić/T.V./Vijesti iz kulture/HRT

Europski ministri kulture pozvali na solidarnost i zajedništvo

Foto: Ivana Krušec Rubić

Foto: Ivana Krušec Rubić

Foto: - / -

Na inicijativu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, u Zagrebu je organizirana videokonferencija ministara kulture država članica Europske unije. Goruća tema univerzalna - posljedice krize za kulturni i kreativni sektor.
Na inicijativu ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, u Zagrebu je organizirana videokonferencija ministara kulture država članica Europske unije. Goruća tema univerzalna - posljedice krize za kulturni i kreativni sektor. Sastanak je trajao više od četiri sata.

Zaključak je sastanka ponajprije poruka solidarnosti i zajedništva. Koliko god smo sada zatvoreni, europske vrijednosti i glasovi umjetnika dopiru do velikog broja ljudi. Nakon što su se neka vrata zatvorila, čini se da se počinju otvarati  nova.

Nova publika prepoznala je programe na internetu kao sebi bliske pa oni postaju sve zanimljiviji i kreativniji. Uskoro bi se mogli financirati i europskim novcem.

Nezapamćena kriza, nažalost, dogodila se u godini u kojoj je Rijeka dobila titulu europske prijestolnice kulture. Velik dio programa vjerojatno se nikada neće ostvariti.


Europski parlamentarci uputili su otvoreno pismo Europskoj komisiji i državama članicama u kojemu upozoravaju na zajedničku odgovornost u zaštiti "kulturnog ekosustava" diljem Europe te traže koordiniranu potporu kulturnim stvaraocima pogođenima krizom nastalom zbog bolesti COVID-19.

- Naša je odgovornost zaštititi i podržati kulturni ekosustav i stvaraoce diljem Europe kako bismo osigurali da mogu nastaviti stvarati kulturu u ovim teškim vremenima i u budućnosti, stoji u pismu koje su europski parlamentarci Niklas Nienaß i Salima Yenbou uputili predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen.
Foto: Ivana Krušec Rubić

Foto: Ivana Krušec Rubić

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!