08:34 / 24.01.2020.

Autor: T.V./HRT

Europski ministri o suzbijanju krijumčarskih mreža

-

-

Foto: - / -

U Zagrebu se održava neformalni sastanak ministara pravosuđa i unutarnjih poslova, prvi na ministarskoj razini koji se odvija u Zagrebu tijekom hrvatskog predsjedanja.
Europski ministri unutarnjih poslova razgovaraju u petak u Zagrebu o suzbijanju krijumčarskih mreža i jačanju vanjske granice EU-a. Na neformalnom sastanku također raspravljaju o reformi Dublinskog sustava azila, odnosno budućim strateškim smjernicama za područje slobode, sigurnosti i pravde.

Inteoperabilnost informacijskih sustava i daljnja provedba uredbe o Europskoj graničnoj i obalnoj straži također su teme sastanka koji se odvija u okviru hrvatskog predsjedanja Unijom.

Europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson kaže da se Unija "prilično dobro" bori protiv krijumčara ljudi, droge i oružja.

- Ali tražimo i nove načine kako suzbiti organizirani kriminal, rekla je Johansson novinarima uoči sastanka. Dodala je da radi na novom europskom paktu o migracijama i azilu i da će ga predstaviti na proljeće. Govoreći o rapodjeli migranata iz Grčke, Johansson je poručila kako je "važno je da druge članice EU-a uskoče i podijele pritisak" s kojim se suočava južna članica Unije.

Božinović: Hrvatska policija zaustavlja migrante u skladu sa zakonima EU-a

Na ulasku u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu strani su novinari našeg ministra unutarnjih poslova dočekali pitanjem: "Kako je moguće da se primjenjuje sila prema migrantima u novoj zemlji članici - na vašim granicama?"

- Već smo bili suočeni s takvim komentarima na koje smo odgovorili detaljno - zanijekavši sve optužbe. Kad god je bilo nekog znaka, dojave da je hrvatska policija postupala neprikladno, proveli smo internu istragu. Uvjeravam vas da hrvatska policija prva zaustavlja migrante na zapadnobalkanskoj ruti u skladu sa zakonima EU-a, Schengena te nacionalnim zakonima, rekao je ministar Davor Božinović

Božinović i Seehofer o sigurnosnim pitanjima i migracijama

Uoči sastanka, ministar Davor Božinović sastao se sinoć s njemačkim kolegom Horstom Seehoferom. Razgovarali su o sigurnosnim pitanjima i migracijama, a Njemačka je Hrvatskoj darovala 10 sofisticiranih kamera za nadzor granice.

- Prije nekoliko mjeseci sam Davoru Boćinoviću obećao da ćemo Hrvatsku podržati koliko god budemo mogli u obnašanju jedne važne zadaće - to je zaštita granica. I to ćemo danas učiniti na jedan vrlo dirljiv način putem termovizijskih kamera koje će služiti nadzoru hrvatskog graničnog prostora, rekao je Seehofer.

- Kolegama smo obećali da ćemo učiniti sve što možemo da podržimo Hrvatsku u predsjedanju Europskom unijom u ozračju prijateljstva. U tom smislu veselimo se konferenciji, dodao je.

Božinović je rekao da je dijalog s kolegom Seehoferom kontinuiran, otvoren i prijateljski.

- Mi zajednički gledamo na izazove sigurnosti za naše države i naše građane. U tom kontekstu naša suradnja je nešto što smatramo najnormalnijim. Ona se odvija na nekoliko razina: suradnja s pojedinim saveznim republikama. Tu je nedavno bio ministar unutarnjih poslova Bavarske, također imamo sjajnu suradnju na razini saveznog ministarstva na čelu s ministrom Seehoferom. I imamo vrlo angažiranu i aktivnu suradnju u europskom kontekstu i o tome smo također pričali. S obzirom na naše zajedničke napore i poglede na sigurnosnu situaciju normalno je da ovo predsjedanje Hrvatske i da ćemo tijekom našeg predsjedanja imati vrlo konkretnu i stalnu suradnju s našim njemačkim prijateljima. Ona polazi od našeg zajedničkog poimanja da sigurnost države počinje na njezinim granicama. U tom smislu jedno od područja suradnje će upravo biti u europskom kontekstu zaštita vanjskim granica EU-a što je naravno i hrvatski nacionalni interes. U tom smislu surađivat ćemo i u borbi protiv kriumčarskih mreža koje su aktivne po migrantskim pravcima uključujući i ovaj koji ide od Grčke prema ostatku EU-a. Također smo se usuglasili kako EU mora učiniti više kako bi pomogla našim grčkim prijateljima koji su zapravo prva vrata ilegalnih i svih drugih migracija iz područja Bliskog istoka prema Europi, istaknuo je ministar Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!