Europski parlament dao suglasnost na sedmogodišnji proračun

16.12.2020.

17:28

Autor: M.M./Hina

default error photo
Europski parlament na plenarnoj sjednici izglasao je uredbu o mehanizmu uvjetovanosti vladavinom prava, zbog koje su Mađarska i Poljska nekoliko tjedana blokirale cijeli proračunski paket.
Europski parlament izglasao je Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine u iznosu od 1074 milijarde eura.

Zajedno s instrumentom za oporavak gospodarstva od posljedice pandemije Covida-19, koji iznosi 750 milijardi eura, ukupni paket doseže 1824 milijarde eura.

Europski parlament nema ulogu u donošenju instrumenta za oporavak, jer je riječ o izvanrednoj mjeri, koju su dogovorile zemlje članice i stoga se ne traži glasanje u Parlamentu. Usvajanjem VFO-a sada je otvoren put za donošenje proračuna EU-a za sljedeću godinu, što će se također dogoditi na tekućoj plenarnoj sjednici Parlamenta.

Uredba o VFO-u donosi se jednoglasnom odlukom Vijeća EU-a, dok Europski parlament daje suglasnost ili pristanak, što znači da može prihvatiti ili odbaciti odluku Vijeća, ali  je ne može mijenjati.

Za odluku je glasalo 548 zastupnika, 81 ih je bilo protiv, a 66 suzdržanih.

- Današnjim glasovanjem Europski parlament je usvojio europski proračun za sljedećih sedam godina, izjavio je predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, nazvavši ga "povijesnim proračunom za povijesni trenutak".

Instrument za oporavak težak 750 milijardi Sassoli naziva europskim Marshallovim planom.

- S ovim glasovanjem europski Marshallov plan može početi kako bi pomogao izvući nas iz dramatične krize izazvane Covidom 19 i koji postavlja temelje za novi početak: zeleniju i pravedniju Europu. Prvi put u povijesti naše Unije osigurali smo da su sredstva europskog proračuna uvjetovana poštovanjem vladavine prava i demokracije diljem Europe, rekao je Sassoli, najavljujući da je sljedeći korak uvođenje poreza za internetske divove i poreza na financijske transakcije.

Zastupnici su izglasali i pravno neobvezujuću rezoluciju, kojom žele poslati političku poruku o cijelom proračunskom paketu, uključujući i uredbu o vladavini prava.

U toj rezoluciji, između ostaloga se kaže da Europsko vijeće nije zakonodavno tijelo koje svojim izjavama može mijenjati zakone.

- Europsko vijeće ne izvršava zakonodavne funkcije; Europski parlament stoga smatra da se političke izjave Europskog vijeća ne mogu smatrati tumačenjem zakonodavstva jer je tumačenje u nadležnosti Suda Europske unije, kaže se u rezoluciji.

Također se kaže da su suzakonodavci (Vijeće i Parlament) dogovorili da se Uredba o općem sustavu uvjetovanosti za zaštitu proračuna Unije primjenjuje od 1. siječnja 2021. i da će se morati primjenjivati na sve obveze i plaćanja.

Europski parlament izglasao mehanizam uvjetovanosti vladavinom prava

Ranije danas Europski parlament izglasao je i uredbu o mehanizmu uvjetovanosti vladavinom prava, zbog koje su Mađarska i Poljska nekoliko tjedana blokirale cijeli proračunski paket.

Uredbu je dan prije, u utorak, donijelo i Vijeće EU-a, drugi suzakonodavac i sada su ispunjeni uvjeti da stupi na snagu 1. siječnja 2021.

- Uspjeli smo. Sada imamo zakon. Nikakva jednostrana deklaracija ne može promijeniti ovu činjenicu. Režim uvjetnosti omogućit će nam da podvrgnemo pažljivom ispitivanju sumnjive planove za korištenje fondova EU-a suprotne vrijednostima EU-a, rekao je suizvjestitelj EP-a za ovo pitanje Petri Sarvamaa (EPP, Finska).

"Jednostrana deklaracija" koju Sarvamaa spominje odnosi se na zaključke Europskog vijeća od prošlog tjedna, koji sadrže interpretativnu izjavu zahvaljujući kojoj su Mađarska i Poljska odustale od svoga veta.

Njemačko predsjedništvo dogovorilo je s Mađarskom i Poljskom kompromis prema kojem se mehanizam o uvjetovanosti vladavinom prava neće primjenjivati dok se o njegovoj zakonitosti ne očituje Sud EU-a. Nakon što Mađarska Mađarska i Poljska podnesu zahtjev za ispitivanje zakonitosti, što će se sigurno dogoditi, Sudu će možda trebati do dvije godine da se o tome očituje.

- Očekujemo od Komisije, kao čuvarice europskih ugovora, da samostalno počne s primjenom ove uredbe od 1. siječnja 2021. godine, dodao je Sarvamaa.

- EU nije ustanova 'la carte', gdje možete zadržati svoja prava, a ne ispunjavati svoje obveze. Ona je zajednica utemeljena na zajedničkim vrijednostima koje države članice i građani moraju podržavati, izjavila je suizvijestiteljica iz redova socijalnih demokrata Eider Gardiazabal Rubial (Španjolska). 

I predsjednica Komisije Ursula von der Leyen u svom govoru zastupnicima Europskog parlametna potvrdila je da neće biti nikakve odgode u primjeni toga mehanizma.

- Svaki slučaj nakon 1. siječnja 2021. bit će tretiran. Nijedan neće biti izgubljen, izjavila je von der Leyen. Postoji strah da će primjena uredbe biti odgođena i da odgođena pravda znači negaciju pravde. To se neće dogoditi. Uredba će se primjenjivati od 1. siječnja 2021. godine. Svako kršenje koje se dogodi nakon toga dana bit će pokriveno. Jamčim vam da će Komisija uvijek djelovati potpuno autonomno, poštujući u potpunosti zakon uz punu objektivnost, rekla je von der Leyen.

Iz njezinih riječi slijedi da će se uredba primjenjivati i retroaktivno kako bi se pokrilo razdoblje dok se ne dobije pravorijek Suda EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!