Europski parlament osudio Orbanovu izjavu o miješanju rasa

30.07.2022.

15:19

Autor: I.Z./HRT/Hina

Europski parlament osudio Orbanovu izjavu

Europski parlament osudio Orbanovu izjavu

Foto: Johanna Geron / REUTERS

Europski parlament žestoko je danas kritizirao izjave mađarskog premijera Viktora Orbana o miješanju rasa, koje to tijelo smatra rasističkima.

- Mi, čelnici političkih grupacija unutar Europskog parlamenta, snažno osuđujemo nedavne otvoreno rasističke izjave premijera Orbana o tome da ne želi 'ljude miješane rase', stoji u priopćenju.

- Takve neprihvatljive izjave, koje jasno krše naše vrijednosti sadržane i u europskim ugovorima, nemaju mjesta u našim društvima, dodaje EP.

Orban je prošli tjedan tijekom govora u Rumunjskoj rekao kako postoji svijet u kojem se Europljani miješaju s ljudima koji stižu izvan kontinenta, a što je svijet miješanih rasa.

- S druge strane, nastavio je Orban, postoji Karpatski bazen gdje se Europljani poput Mađara, Rumunja i Slovaka međusobno miješaju. Mi smo spremni miješati se, no ne želimo postati miješana rasa.

Rasizam i diskriminacija u svim oblicima trebaju se nedvosmisleno osuditi te se treba boriti protiv njih na svim razinama, priopćila je Konferencija predsjednika Europskog parlamenta koja uključuje čelnika tog tijela i čelnike političkih grupacija.

Orbanova stranka Fidesz trenutačno ne pripada nijednoj grupaciji, nakon što je mnogo godina bila dio Europske pučke stranke (EPP).

Mađarski premijer u četvrtak je u Austriji odbacio da je rasist. Nekad se događa da formuliram svoje izjave tako da ih se krivo shvati, rekao je o svom govoru pred mađarskom manjinom u Rumunjskoj.

Orban je rekao kako se njegovo protivljenje migraciji ne temelji na biologiji nego na povijesti i kulturi, inzistirajući na tome da Mađarska vodi politiku nulte tolerancije prema antisemitizmu i rasizmu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!