Europski parlament pozvao na sankcioniranje Irana

19.01.2023.

16:55

Autor: Hina/HRT/R.S.

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europarlamentarci pozvali su da se svi odgovorni za kršenja ljudskih prava u Iranu suoče s EU sankcijama te da Islamska revolucionarna garda bude stavljena na EU-ov popis terorista.

Budući da režim u Teheranu očigledno zanemaruje ljudsko dostojanstvo i demokratske težnje vlastitih građana te pruža potporu Rusiji, potrebna je daljnja prilagodba stajališta EU-a prema Iranu, ističe se u rezoluciji usvojenoj danas, izvijestio je Europski parlament.


Zastupnici pozivaju EU da proširi svoj popis sankcija kako bi obuhvatio sve pojedince i subjekte odgovorne za kršenja ljudskih prava kao i članove njihovih obitelji, uključujući vrhovnog vođu Alija Hameneja, predsjednika Ebrahima Raisija, glavnog tužitelja Muhameda Jafara Montazerija i sve zaklade (bonjade) povezane s Islamskom revolucionarnom gardom.


Također, traže od Vijeća i država članica da Islamsku revolucionarnu gardu i njezine pomoćne snage, uključujući paravojne postrojbe Basij i snage Quds, dodaju na EU-ov popis terorista. Države u kojoj Garda provodi vojne, gospodarske ili informacijske operacije trebaju prekinuti i zabraniti veze s tom organizacijom.


Parlament najoštrije osuđuje smrtne kazne izrečene mirnim prosvjednicima i njihova pogubljenja te poziva iranske vlasti da obustave represiju protiv vlastitih građana. Zastupnici apeliraju na vlasti Islamske Republike da osiguraju trenutačno i bezuvjetno puštanje na slobodu svih prosvjednika osuđenih na smrt. Osuđuju činjenicu da se pravosudni postupci i smrtna kazna koriste kao oružje za gušenje izražavanja neslaganja te za kažnjavanje građana zbog ostvarivanja njihovih temeljnih prava. Ističu da se odgovorni za ubojstva stotine prosvjednika moraju privesti pravdi.


Proširenje restriktivnih mjera protiv Irana


Rezolucija poziva na proširenje restriktivnih mjera protiv Irana s obzirom na to da Teheran nastavlja osiguravati bespilotne letjelice Rusiji te planira Moskvi poslati projektile zemlja-zemlja.


Konačno, zastupnici izražavaju duboku zabrinutost zbog strukturne transnacionalne represije koju provode vlasti Islamske Republike, što uključuje špijunažu i ubojstva u iranskoj dijaspori koja živi u EU-u. Traže od EU-a i država članica da snažnije zaštite mete režima u dijaspori, navodi Europski parlament.


 Oko 12 000 ljudi okupilo se u ponedjeljak ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu tražeći da Europska unija stavi Čuvare revolucije, ideološko krilo iranske vojske, na popis terorističkih organizacija.


Prvog dana plenarne sjednice Europskog parlamenta (EP) u Strasbourgu, prosvjednici pristigli iz cijele Europe zatražili su od Bruxellesa da se ugleda na SAD i po uzoru na tu zemlju stave Čuvare revolucije na crnu listu.


Povorka s iranskim zastavama krenula je prema Parlamentu u popodnevnim satima, predvođena švedskim eurozastupnikom Alirezom Akhondi, organizatorom manifestacije, i francusko-iranskim studenticama Saharom Aghakhani i Aidom Tavakoli iz skupine za potporu prosvjedima u Iranu.


Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola dočekala je prosvjednike i poručila im da su eurozastupnici uz njih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!