Europski parlament preispitat će je li Mađarska pogodna da predsjeda EU-om

30.05.2023.

15:02

Autor: HRT/Hina/Reuters

Europski parlament

Europski parlament

Foto: Izvor: / Shutterstock

Europski parlament u četvrtak će preispitati sposobnost Mađarske da iduće godine predsjeda 27-članom Europskom unijom, s obzirom na probleme te zemlje s vladavinom prava, stoji u nacrtu parlamentarne rezolucije.

Zadaća države koja predsjeda Europskom unijom je planirati i predsjedati sastancima ministara i pripremnih tijela EU-a, kao i predstavljati EU u odnosima i vezama s ostalim institucijama EU-a i međunarodnim organizacijama. Predsjedništvo je odgovorno za angažman i rad na zakonodavstvu EU-a te mora djelovati kao pošten i neutralan posrednik, a to je uvjet koji Mađarska, zbog brojnih sukoba s EU-om, neće uspjeti ispuniti, stoji u nacrtu parlamentarne rezolucije.

- Parlament preispituje na koji način Mađarska može vjerodostojno ispuniti ovu zadaću u 2024. s obzirom na nepoštivanje prava EU-a i vrijednosti sadržanih u članku 2. Ugovora o Europskoj uniji, i kako se može pridržavati načela iskrene suradnje, navodi se u nacrtu rezolucije koja će biti usvojena u četvrtak 1. lipnja.

Sukladno dogovoru svih vlada EU-a iz 2016., Mađarska bi trebala predsjedati blokom između srpnja i prosinca 2024. Kalendar je dosad već mijenjan zbog pridruživanja novih zemalja članica, no još jedna promjena u čijoj su pozadini problemi zemlje članice s poštivanjem vladavine prava, bilo bi bez presedana.

Mađarska je dugo u sukobu s EU-om u vezi više pitanja - vladavine prava, korupcije na visokim razinama, nedostatne neovisnosti pravosuđa, kršenja akademskih sloboda i prava LGBTQ zajednice. Zbog toga je EU zamrznula milijarde eura namijenjenih Budimpešti. Mađarska vlada već godinama pregovara s EU-om o tim pitanjima, no postignut je neznatan napredak.

Odluka o tomu hoće li se izmijeniti kalendar predsjedanja EU-om da bi se odgodilo ili potpuno otkazalo mađarsko predsjedanje blokom u rukama je vlada ostalih članica Unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!