Europski parlament traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji

08.06.2022.

17:54

Autor: P.F./Hina

Europska unija

Europska unija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski parlament traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu i jasno se opredjeli želi li u Europsku uniju ili ne, stoji u dokumentu koji je objavila srbijanska državna televizija.

Uz ranije primjedbe vezane uz vladavinu prava i normalizaciju odnosa s Prištinom, u izvješću o Srbiji navodi se da će "usklađenost s vanjskom politikom EU-a, uključujući i sankcije prema Rusiji, odrediti dalji tijek pristupnih pregovora".

U tekstu, o kojemu je postignut dogovor vodećih političkih skupna u EP-u, ističe se potreba usklađivanja Srbije sa stajalištima EU-a prema ratu u Ukrajini, vladavini prava, borbi protiv korupcije i medijskim slobodama.

Europarlamentarci ističu da podržavaju članstvo Srbije u EU, ali da to ovisi o političkoj volji srbijanskih vlasti i spremnosti na nepovratne reforme, prije svega u vladavini prava.

Zastupnici traže "hitno uvođenje sankcija", izražavajući zabrinutost što je Srbija među rijetkim zemljama Europe koja se nije uskladila s pozicijom EU-a i da je po tome na posljednjem mjestu u regiji po usklađenosti s euroblokom.

- Zalažemo se da nova pregovaračka poglavlja budu otvorena tek kad Srbija poduzme potrebne mjere u tom pogledu, uključujući i područje vladavine prava, piše u izvješću.

Dodaje se i da EP žali zbog kontinuiranih letova između Beograda i Moskve u vrijeme kad je zračni prostor EU zatvoren za letove iz Rusije.

Zastupnici su pozvali Srbiju da razmotri svoju ekonomsku suradnju s Rusijom i prekine vojnu suradnju s Moskvom, uključujući projekte poput ruskog humanitarnog centra u Nišu koji kritičari smatraju izravnim ruskim strateškim projektom u Srbiji.

Zabrinuti su i zbog kupnje vojne opreme iz Rusije, Bjelorusije i Kine, navodeći da na nju odlazi 70% ukupne nabave u Srbiji.

U izvješću se spominje i zabrinutost zbog izvješća o prisluškivanju lidera ruske opozicije u Beogradu, optužbe koje srbijanski dužnosnici odbacuju kao neutemeljene.

U tekstu se kritizira i širenje dezinformacija o ruskoj agresiji na Ukrajinu, uključujući angažman medija bliskih vladi, a srbijanske vlasti pozivaju se da poduzmu odlučne korake u borbi protiv najprisutnijih lažnih vijesti.

O izvješću će se glasati na sjednici Vanjskopolitičkog odbora EP-a 14. lipnja, a trebao bi biti usvojen na plenarnoj sjednici EP-a u lipnju, navodi RTS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!