19:32 / 06.10.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Europski parlament prihvatio Piculino izvješće o SAD-u

Tonino Picula

Tonino Picula

Foto: Hrvoje Jelavic / Pixsell

Europski parlament u srijedu je prihvatio izvješće o budućnosti odnosa SAD-a i Europske unije izvjestitelja Tonina Picule, u kojem stoji da je Amerika i dalje glavni europski partner, no i da Europa mora graditi svoju stratešku autonomiju. 

Ovo izvješće svojevrsna je 'uputa' Parlamenta Europskom vijeću i visokom predstavniku EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu za odnos sa SAD-om.

Za prihvaćanje izvješća glasalo je 550 zastupnika, protiv su bila 83, a suzdržanih 55.

Izvješće je prihvaćeno u vrijeme tenzija između SAD-a i europskih zemalja zbog novog obrambenog saveza AUKUS između Washingtona, Londona i Canberre zbog kojeg je Australija odustala od nabave podmornica dogovorene s Francuskom, te kaotičnog povlačenja savezničkih snaga iz Afganistana koje se u mnogim europskim prijestolnicama smatra neuspjehom. 

Hrvatski zastupnik iz redova socijalista i demokrata (S&D) Tonino Picula, izvjestitelj za taj dokument, za Hinu je rekao da je zaključak izvješća da su Sjedinjene Države strateški najvažniji partner Europske unije, no da vrijeme određenog romantizma i naivnosti u tim odnosima treba biti napušteno. 

- To nije indikator pogoršanja odnosa, nego jednog realizma, kazao je Picula koji se prošli tjedan vratio iz radnog posjeta Washingtonu gdje se susreo s tamošnjim predstavnicima ministarstva vanjskih poslova, zastupnicima u Kongresu i predstavnicima Američke trgovinske komore, Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda. 

- Nakon puta u Washington i tamošnjih razgovora zaključio sam da se nalazimo u nekonzistentnoj fazi odnosa, rekao je Picula.

- Generalno pitanje, koje postavljam i sebi, jest: 'točno, Amerika se vratila. Ali kakva?, kazao je Picula, referirajući se na izjavu Joea Bidena o povratku SAD-a na međunarodnu scenu nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio multilateralizmu nesklonog Donalda Trumpa.  

Strateška autonomija

U opsežnom izvješću o budućnosti odnosa dviju strana Atlantika pozdravlja se američki povratak multilateralizmu temeljenom na vladavini prava i nizu međunarodnih organizacija. 

Ono poziva na veću koordinaciju u nizu geopolitičkih pitanja, u zelenoj transformaciji gospodarstva, borbi protiv autoritarnih režima, pandemije covida-19, klimatskih promjena i terorizma, te u zagovaranju jednakosti i razvoju novih tehnologija. Istovremeno se naglašava potreba jačanje europske strateške i obrambene autonomije, komplementarne s NATO savezom. 

Picula je naglasio kako je pitanje strateške autonomije dobilo na važnosti nakon AUKUS-a i Afganistana te da ono više nije pitanje akademske rasprave nego funkcionalnosti EU-a u prvoj polovici 21. stoljeća. 

Hrvatski zastupnik smatra kako bi se integriranija Europa po pitanju vojne i vanjskopolitičke suradnje, u koju mnogi sumnjaju zbog različitih interesa između članica, mogla postići kroz scenarij EU-a više brzina. 

- To znači da bi se oni koji su na neki način spremniji za dublju integraciju i podjelu određenih odgovornosti mogli snažnije integrirati u ovom vremenu u kojem Europa doista mora pronaći odgovore, rekao je Picula, podsjetivši da EU u nekoliko brzina već postoji, kao u slučaju eurozone ili šengenskog prostora.

Ta integracija bi potencijalno značila i izmjenu temeljnih europskih ugovora, kako bi se, primjerice, u vanjskopolitičkim pitanjima odluke donosile kvalificiranom većinom i time spriječio veto na koji pravo ima svaka članica, a koji onemogućuje donošenje brzih i jedinstvenih odluka.

Potencijalno bi se aktivirali i postojeći, no zanemarivani članci Lisabonskog ugovora o suradnji na području obrane, obavještajnih zajednica i sigurnosne politike. 

Zastupnica Željana Zovko, koja je pregovarala o izvješću za Europsku pučku stranku (EPP), naglašava kako EU mora pronaći srednji put između strateške autonomije i oslanjanja na SAD.

- Svijet više nije tako jednostavan i to je nešto s čime se moramo naučiti nositi, no EU i SAD kao nositelji određenih moralnih vrijednosti moraju surađivati iako se ponekad strateški interesi dviju strana razlikuju, kazala je Zovko. 

Trebamo pokazati svim autoritarnim režimima da nismo slabi i izgubljeni, nego smo prilagodljivi i imamo jedan novi model suradnje.

- Mi bez Amerike i NATO-a ne možemo, ali ne možemo ni biti ovisni o njima, rekla Zovko, navodeći primjer nedavne krize na granici između Kosova i Srbije koju je riješio SAD. 

Kako bi se izbjegle tenzije između SAD-a i Europe, EPP je predložio amandman izvješća, usvojen u utorak, o formiranju transatlantskog političkog vijeća kojim će predsjedati Borrell i američki državni tajnik Antony Blinken.

- Ono će biti platforma kojom će se otklanjati svi ovi nesporazumi kakve smo vidjeli u proteklom periodu, rekla je Zovko. 

Kritike SAD-a

Iako je veći dio izvješća posvećen točkama koje su zajedničke SAD-u i Europi, u njemu se i Ameriku poziva da ukine smrtnu kaznu i reformira svoj pravosudni sustav te da provede najavljeno zatvaranje zatvora u Guantanamu.

EU izvješćem ohrabruje Washington i da garantira pravedan i otvoren pristup zdravstvenom sustavu i drugim socijalnim mjerama, da regulira posjedovanje oružja i bori se protiv rasnih nejednakosti, a prošao je i amandman kojim se kritizira odluka savezne države Texas da zabrani pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće. 

- Ako planirate odnose i želite ih poboljšati, ne možete ignorirati stvari koje vas povezuju, kojih je puno više u ovom izvješću, kao ni one koje vidite kao problem, rekao je Picula Hini, dodavši da su to one iste vrijednosti koje okupljaju države u EU-u i koje su važne u odnosu prema državama kandidatkinjama. 

- Isto tako nije moguće potpisati sporazum s Japanom, Kanadom ili Mercosurom bez da se u pregovore o trgovini dovedu i drugi elementi na koje je EU sve osjetljiviji pitanje potplaćenog rada, eksploatacije ili dječjeg rada, dodao je socijaldemokrat. 

Kina kao sistemski rival

Kina, trenutno najveća preokupacija američke vanjske politike, u europskom izvješću se naziva sistemskim rivalom i konkurentom, ali se naglašava da ona mora biti važan partner u borbi protiv niza globalnih problema.

Izražava se zabrinutost zbog činjenice da je Kina u protekla tri desetljeća utrostručila svoje emisije stakleničkih plinova te da danas oni iznose 27 posto ukupnih štetnih emisija u svijetu, zbog čega su zelene politike EU-a i SAD-a nedostatne bez jasne predanosti Kine tom cilju. 

- Što se Europe tiče, mi smo u nekim temeljnim dokumentima prestali gledati na Kinu kao na nekog benevolentnog diva s kojim se može trgovati bez političkih konsideracija te je ona ocijenjena kao partner, ali i sistemski rival, kazao je Picula. 

Sigurno da dobar dio europskih država ne želi tek tako biti uvučen u sukob koji nisu ni započele, ali isto tako je sigurno da ćemo između demokracije i autokracije uvijek birati demokraciju, naglasio je hrvatski zastupnik, dodavši kako unutar EU-a postoje države koje su razvile trgovinske odnose s Kinom te ne žele njihov oštar prekid, što zagovara SAD. 

Usvojeno izvješće ističe da EU i SAD moraju imati snažniji angažman u obnavljanju svog strateškog partnerstva vezano za države Istočnog partnerstva i zapadnog Balkana kako bi se u tim regijama izgradila otporne, demokratske države blagostanja koje će se moći oduprijeti autoritarnim snagama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!