12:49 / 22.12.2021.

Autor: I.B./Hina

Europski projekt INHERIT za razvoj održivog turizma

Park prirode Učka

Park prirode Učka

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Europski projekt INHERIT, vrijedan 42 milijuna kuna, a čiji je cilj promicanje razvoja održivog turizma u skladu s prirodnom baštinom, predstavljen je u centru Parka prirode Učka na Poklonu.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA-e sufinancira se 85 posto vrijednosti projekta, a udjel Ministarstva turizma i sporta, kao hrvatskog partnera u projektu, iznosi oko 2,5 milijuna kuna.

U projektu sudjeluje 15 partnera iz 10 zemalja Sredozemlja. Cilj je očuvanje i vrednovanje prirodne baštine u obalnim i priobalnim područjima, navela je na predstavljanju Ana Težak Damjanić iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča.

Projekt je pokrenut u veljači 2018. godine, a dosad je u Hrvatskoj analizirano stanje te su utvrđeni kriteriji za dobijanje oznake INHERIT za 13 područja prirodne baštine, rekla je. Ta oznaka je vid promocije koja bi u budućnosti trebala dobiti još veće značenje, dodala je.

Projekt je trebao trajati do kraja siječnja 2022. ali je produljen do kraja travnja.

Ana Vukčević, voditeljica ovog projekta u Ministarstvu turizma i sporta, istaknula je da je namjera produljiti trajanje turističke sezone i fokus usmjeriti s prekapacitiranih turističkih destinacija na druge, koje odlikuju posebne prirodne vrijednosti. Tu bi se turističke aktivnosti odvijale u skladu s prirodnom baštinom, zaključila je.

Oznaku INHERIT, odobrenu u sklopu projekta, ima deset područja u Grčkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Italiji, Sloveniji, Cipru, Malti i Portugalu, a u Hrvatskoj je ima Nacionalni park Kornati. Želja je da i druga priobalna područja u zemlji steknu taj certifikat.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov naglasila je da se kvarnersko područje nastoji brendirati kao održivo turističko odredište, sa željom očuvanja vrijedne baštine. "Ovaj certifikat bi nam donio alat, odnosno smjernice kako se razvijati na tom polju", rekla je.

Ta oznaka je vrijedna na tržištu jer sve više turista želi boraviti u područjima u kojima se njeguje održivi turizam, kazala je Irena Peršić Živadinov.

Događanje na Učki organizirano je kao regionalni skup za zainteresirane za uspostavu INHERITURA područja. Do sad su slične prezentacije bile u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a slijedi skup u Dubrovačko-neretvanskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!