Europski revizori utvrdili "rupe" u kontroli potrošnje na oporavak od COVID-a

09.03.2023.

12:38

Autor: Hina/HRT/R.S.

Zaštita od korupcije i sukoba interesa

Zaštita od korupcije i sukoba interesa

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Europska kontrola potrošnje novca iz fonda za oporavak od koronakrize krije brojne "rupe'" zaključio je europski revizorski sud (ECA), upozorivši Europsku komisiju da pojača zaštitu od korupcije i sukoba interesa.


Europska komisija uspostavila je u relativno kratkom roku mehanizam kontrole potrošnje novca iz programa EU-a za oporavak od pandemijske krize, vrijednog 724 milijarde eura, istaknuli su revizori u izvješću.

Analiza kontrolnog mehanizma otkrila je rupe u zaštiti financijskih interesa EU-a, zaključili su.

Komisija zemlji EU-a isplaćuje novac iz fonda za oporavak od koronakrize nakon što se uvjeri da je ispunila unaprijed utvrđene ciljeve iz plana oporavka od koronakrize i provjerava njihove podatke.

No, poštivanje relevantnih europskih i propisa članica nije uvjet za isplatu novca iz fonda za oporavak, za razliku od drugih programa EU-a, niti Komisija vodi računa o tome pri provjeri zahtjeva članica za isplatom novca.

Potrošnju kontroliraju same članice, koje moraju paziti da su projekti koji se financiraju europskim novcem u skladu s propisima i da isplaćeni novac nije na udaru prijevara, korupcije, sukoba interesa ili dvostrukog financiranja.

Europska komisija prikuplja tek skromnu količinu provjerenih informacija o mehanizmima kontrole u zemljama-članicama, koje su ključne za neovisnu kontrolu, naglasili su revizori.

Bruxelles planira u idućim godinama provjeravati kontrolne mehanizme članica kako bi utvrdio da li sprečavaju, detektiraju i korigiraju prijevare, korupciju, sukob interesa i dvostruko financiranje.

Komisija u takvim slučajevima može zatražiti povrat novca, ako to ne naprave same članice, ali do sada nije planirala provjeravati jesu li investicijski projekti u skladu s propisima, pa raspolaže tek ograničenom količinom provjerenih informacija.

Nepoštivanje propisa o javnoj nabavi, državnoj pomoći i kriterijima za novac iz fonda raširena je pojava u drugim europskim programima potrošnje i predstavlja rizik za financijske interese EU-a, upozoravaju revizori.

Komisija zato mora pokriti "rupe" u kontrolnim mehanizmima, poručuju.

Povjerenje građana EU-a ovisi o tome mogu li biti sigurni da se njihov novac pravilno troši, rekao je predsjednik ECA-e Tony Murphy.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!