Europski sindikati zabrinuti zbog uvođenja tzv. agregatora u nacrt prijedloga zakona

02.11.2022.

12:46

Autor: T.V./HRT/Hina

ilustracija

ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Savez samostalnih sindikata Hrvatske izvijestio je u srijedu da je Europska konfederacija sindikata (ETUC) pisala premijeru Andreju Plenkoviću i ministru rada Marinu Piletiću jer su zabrinuti zbog potencijalne legalizacije tzv. agregatora prilikom reguliranja platformskog rada.

Legalizacija "agregatora" u zakonodavstvu, samo bi dodatno zaštitila digitalne radne platforme od njihovih obveza kao poslodavaca, a time i radnike osudila na nesiguran položaj u kojem jesu i sada, i onemogućila njihovu daljnju borbu za njihova prava, navodi ETUC u dopisu povodom hrvatskog nacrta prijedloga izmjena i dopuna Zakona o radu.

Digitalne radne platforme u Hrvatskoj ne zapošljavaju radnike, već ih upućuju na obrte ili tvrtke koji se nazivaju "agregatorima", a koje potom s radnicima sklapaju ugovor o radu, kako takav rad ne bi bio nezakonit. Samim time, navodi SSSH u priopćenju, radnici nemaju mogućnost ostvarivanja radničkih prava u odnosu na kompanije za koje obavljaju rad i koje im za takav rad isplaćuju plaću.

Ključni problem je što se na radnike u takvom radnom odnosnu ne bi mogla primijeniti ni pretpostavka radnog odnosa u odnosu na digitalne radne platforme, što je najvažnija novina koju bi trebala donijeti europska Direktiva o poboljšanju radnih uvjeta u radu putem platformi koja je u procesu donošenja.

ETUC smatra vrlo važnim da pretpostavka radnog odnosa, na europskoj i nacionalnoj razini, donese pozitivne promjene za radnike te omogući pošteno tržišno natjecanje između digitalnih radnih platformi i tradicionalnih tvrtki koje posluju u tom sektoru.

- Molimo vas da promislite o svom prijedlogu uvođenja 'agregatora' u okvir radnog odnosa, te da osnažite pretpostavku radnog odnosa na način da spriječite da ovaj institut učinkovito funkcionira samo u odnosu na porezna tijela i u poreznim postupcima, a bez jasnih i predvidivih implikacija i učinaka na radno pravo, stoji u dopisu konfederalnog tajnika ETUC-a Ludovica Voeta Plenkoviću i Piletiću.

Moli ih za ambiciozan pristup u pregovorima na razini Vijeća Europske unije, pri čemu podsjeća na zahtjev koji je ETUC uputio članovima Odbora stalnih predstavnika pri Europskoj uniji 23. rujna.

ETUC i SSSH se, stoji u priopćenju, općenito protive korištenju fiktivnih posredničkih tvrtki koje koriste digitalne radne platforme kako bi izbjegle usklađenost sa zakonodavstvom i zaobišle fiskalne obveze i obveze uplate socijalnog osiguranja na račun radnika.

Ovakve izmjene zakona imale bi štetan utjecaj na pravo radnika na ostvarivanje svojih prava u odnosu na stvarnog poslodavca, kao i pravo na zaštitu kolektivnih radničkih prava i kolektivno pregovaranje, poručuje SSSH. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!