14:47 / 17.12.2020.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Europski sud osudio Mađarsku zbog migranata

Foto: RobertAnic/PIXSELL

Foto: RobertAnic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mađarska prekršila zakon Europske unije o azilu, presudio je Europski sud pravde.
Europski sud pravde osudio je u četvrtak Mađarsku zbog kršenja zakona Europske unije o azilu, što je nova kazna za spornu migracijsku politiku premijera Viktora Orbana.

➡️ Europski parlament dao suglasnost na sedmogodišnji proračun
➡️ Mađarska izmijenila ustav, onemogućila posvajanje djece istospolnim parovima

Sud pravde EU-a još je u svibnju presudio da su tražitelji azila bez valjana razloga zadržavani u kampovima u "tranzitnim zonama" na granici sa Srbijom i tražio je da mogu iz njega izaći. Mađarska vlada je nakon toga zatvorila sporne kampove koje je bila otvorila 2015.

Sud u Luxembourgu, uzimajući na znanje tu mjeru, očitovao se o žalbi koju je Europska komisija 2018. podnijela protiv većeg dijela mađarskih propisa o azilu i povratku migranata u neregulirani status.

Sud ocjenjuje da je Mađarska svojim traženjem da se zahtjevi za azil mogu podnijeti samo u tranzitnoj zoni i drastičnim smanjenjem broja tražitelja azila koji mogu ući u te zone, prekršila svoju obvezu da osigura učinkovit pristup postupku odobravanja međunarodne zaštite.

Sud ujedno potvrđuje da obvezu nametnutu tražiteljima azila da borave u tranzitnoj zoni tijekom cijelog postupka obrade zahtjeva smatra zadržavanjem. Takvo zadržavanje koje je "širokih razmjera i automatsko" jest nepoštovanje jamstava predviđenih u europskom pravu.

Sud "ne prihvaća mađarski argument da su neka europska pravila derogirana u vrijeme migrantske krize" kako bi se "očuvali javni red i unutarnja sigurnost".

"Tranzitne zone" Roszke i Tompa uspostavljene su nakon što je Mađarska 2015., u vrijeme migrantske krize, podignula bodljikavu žicu duž granice sa Srbijom i Hrvatskom.

Mađarska, koja se protivi prihvatu tražitelja azila, osuđena je u travnju, kao i Poljska i Češka, zbog toga što je odbila kvotu za prihvat izbjeglica o kojoj je odlučeno u okviru programa raspodjele desetaka tisuća tražitelja azila u zemljama članicama koji je pokrenut 2015.

Sud misli da Mađarska nije poštovala ni postupke i jamstva predviđene za vraćanje migranata s nereguliranim statusom, a napose pravo tražitelja međunarodne zaštite da ostane na svom teritoriju nakon odbijanja zahtjeva, sve dok ne istekne rok za žalbu ili do odluke o toj žalbi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!