Europski sud potvrdio nagodbu Europske komisije i Gazproma

02.02.2022.

14:47

Autor: P.F./Hina

Plinovod

Plinovod

Foto: Ilustracija / Shuterstock

Europski sud potvrdio je nagodbu Europske komisije s ruskim plinskim divom Gazpromom nakon njegovog pristanka na izmjenu strukture cijena plina i osiguravanja pristupa konkurencije infrastrukturi u istočnoj Europi.

Gazprom je ponudio ustupke kako bi izbjegao kaznu koja je mogla dosegnuti i 10% njegova međunarodnog prihoda i Bruxelles ih je 2018. prihvatio.

Ruski plinski div napustio je tako sustav kojim je vezao cijene plina za cijene nafte i obavezao se klijentima ponuditi mogućnost nižih cijena u slučaju njihova značajnog otklona od cijena na zapadnouropskim tržištima, tumači Reuters.

U prosincu cijene plina u Europi dosgnule su rekordne razine, daleko više od onih u Gazpromovim dugoročnim ugovorima o opskrbi, napominje novinska agencija.

Ruska je tvrtka nagodbom bila prisiljena ukinuti i ugovorne odredbe koje su njezinim klijentima branile preprodaju plina.

Poljska plinska tvrtka PGNiG pokušala je osporiti njihovu nagodbu EK i Gazproma na luksemburškom Općem sudu, zatraživši ujedno poništenje odluke EK o odbacivanju njihove tužbe protiv Gazproma. Opći sud smatra da osporena odluka nije kompromitirana proceduralnim i materijalnim greškama koje je naveo podnositelj, stoji u priopćenju.

Suci su ipak poništili odluku Komisije o odbacivanju PGNiG-ove tužbe protiv Gazproma, objasnivši da Bruxelles nije poštivao proceduralna prava poljske tvrtke.

- Presuda Općeg suda znači da Europska komisija mora preispitati pritužbu PGNiG-a, napisao je na Twitteru izvršni direktor poljske tvrtke Pawel Majewski.

Gazprom nije želio komentirati presudu.

Poljska kompanija može se žaliti na presudu Sudu EU-a.

Njezina objava vremenski se poklopila sa zaoštravanjem ukrajinske krize, primjećuje Reuters.

Zapad optužuje Rusiju da je u blizini granice s Ukrajinom nagomilala oko 100.000 vojnika i EU se priključio prijetnji sankcijama Moskvi u slučaju napada na susjednu zemlju, unatoč tome što uvelike ovisi o isporuci ruskog plina, podsjeća Reuters.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!