Europski sud pravde doveo u pitanje integritet poljskog pravosuđa

06.10.2021.

12:54

Autor: HRT/Hina/D.D.

Europski sud pravde doveo u pitanje poljsko pravosuđe

Europski sud pravde doveo u pitanje poljsko pravosuđe

Foto: Ints Kalnins / REUTERS

Najviši sud Europske unije ponovno je doveo u pitanje integritet poljskog pravosuđa presudom objavljenom u srijedu koja se tiče načina imenovanja sudaca.

Europski sud pravde (ECJ) donio je presudu u slučaju poljskog suca Waldemara Zureka koji je kritizirao reforme vlade i prosvjedovao protiv svog degradiranja u drugo vijeće pri regionalnom sudu.


Takav premještaj bez pristanka u suprotnosti je s načelom neuklonjivosti i neovisnosti sudaca, rekao je ECJ, navodi se u priopćenju suda.


Sudac se žalio protiv premještaja na nižu poziciju, ali je njegovu žalbu odbacilo Vijeće za izvanrednu kontrolu i javne poslove Vrhovnog suda (CECPA).


Tada je u tom vijeću bio sudac kojega je imenovao poljski predsjednik, a Zurek je tvrdio da je to protivno pravilima Vrhovnog suda.


ECJ je istaknuo da je na poljskim sudovima da odluče je li sudac CECPA-e doista imenovan u suprotnosti s tim pravilima.


Posljednjih godina vladajuća stranka Pravo i pravda uvela je niz promjena za koje kritičari kažu da ugrožavaju neovisnost pravosuđa, što je proizvelo napetosti između Varšave i Bruxellesa.


Prošloga mjeseca je Europska komisija zatražila od ECJ-a da kazni Poljsku zbog neimplementiranja presude o ukidanju disciplinskog vijeća Vrhovnog suda. ECJ još nije odgovorio na taj zahtjev.


Poljski Vrhovni sud također bi trebao u četvrtak donijeti presudu o tome ima li prednost poljski ustav ili ugovori Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!