Europski suverenisti na skupu u Varšavi traže savez unutar EU-a

07:37 / 04.12.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Okupljanje zbog vizije Unije

Okupljanje zbog vizije Unije

Foto: Yves Herman / REUTERS

Petnaestak europskih desnih i krajnje desnih stranaka, među kojima Nacionalno okupljanje Marine Le Pen i poljska stranka Pravo i pravda (PiS), potpisnice zajedničke deklaracije iz srpnja kojom žele novi savez unutar EU-a, okuplja se danas u Varšavi kako bi raspravljale o svojoj viziji Unije.

Le Pen je rekla novinarima da političke stranke koje sudjeluju na skupu žele formirati "veliku grupaciju" unutar Europskog parlamenta gdje se sada nalaze u dva različita kluba zastupnika.

Naglasila je da s optimizmom gleda na mjesece koji dolaze i mogućnost formiranja nove grupacije, koja će, ako se ostvari, "biti druga snaga u Europskom parlamentu".

Osim Le Pen, kandidatkinje na francuskim predsjedničkim izborima sljedeće godine, i predsjednika talijanske Lige Mattea Salvinija, koji neće biti u Varšavi, među potpisnicima deklaracije iz srpnja su mađarski premijer Viktor Orban, šef PiS-a Jaroslaw Kaczynski, predsjednik Voxa u Španjolskoj Santiago Abascal i šefica stranke Braća Italije Giorgia Meloni, koje se očekuje u poljskoj prijestolnici.

Organizatori, međutim, jučer još nisu bili objavili puni popis sudionika. U Europskom parlamentu Nacionalno okupljanje i Liga pripadaju bloku Identitet i demokracija, dok su PiS, Vox i Braća Italije dio grupacije Europski konzervativci i reformisti. Mađarski Fidesz, koji se u ožujku razišao s Europskom pučkom strankom, u potrazi je za drugim partnerima.

- To je posao na duge staze da se uspiju ujediniti svi politički pokreti. To traži vrijeme, rekla je Le Pen, naglašavajući da će skup u Varšavi biti "važna etapa".

Zemlje potpisnice deklaracije iz srpnja inzistiraju na potrebi duboke reforme Europske unije jer strahuju od formiranja "superdržave".

Stoga će one, prema mišljenju Ewe Marciniak, politologinje iz Poljske akademije znanosti, pokušati "minimizirati međusobne razlike", posebno pozicije prema Moskvi, abortusu i LGBT-u, te inzistirati na zajedničkim točkama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!