12:46 / 31.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Eurostat: Europsko gospodarstvo naglo usporilo na kraju 2021.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Song_about_summer / Shutterstock

Gospodarska aktivnost EU-a i eurozone snažno je usporila u četvrtom kvartalu 2021. godine, odražavajući slabljenje većine vodećih gospodarstava pod utjecajem širenja omikrona, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata.


Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) EU-a u četvrtom je tromjesečju porastao samo 0,4 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, kada je porastao 2,2 posto, pokazala je preliminarna procjena uropskog statističkog ureda.

BDP eurozone također je neznatno porastao u posljednjem kvartalu 2021., za 0,3 posto u usporedbi s prethodnim tromjesečjem kada je porastao 2,3 posto.

U usporedbi s istim kvartalom godine ranije sezonski prilagođeni BDP porastao je za 4,8 posto, nakon 4,1-postotnog rasta u razdoblju od srpnja do rujna. U eurozoni uvećan je 4,6 posto, nakon 3,9 postotnog rasta u prethodnom tromjesečju. U cijeloj 2021. aktivnosti su na oba područja porasle 5,2 posto

Pad u Njemačkoj 

Među zemljama čiji su podaci bili dostupni najviše je na tromjesečnoj razini na kraju prošle godine poraslo španjolsko gospodarstvo, za dva posto. Slijede Portugal i Švedska s rastom aktivnosti u četvrtom tromjesečju za 1,6 odnosno 1,4 posto u odnosu na razdoblje od srpnja do rujna.

Aktivnosti u francuskom i talijanskom gospodarstvu naglo su usporile, na 0,7 odnosno 0,6 posto. U ljetnom tromjesečju porasle su 3,1 odnosno 2,6 posto.

Njemačka se pak s padom aktivnosti za 0,7 posto svrstala uz Austriju i Latviju i činila malobrojnu skupinu zemalja s padom BDP-a na tromjesečnoj razini. U Austriji smanjene su 2,2 a u Latviji 0,1 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. 

Italija na čelu 

Na godišnjoj razini sve su zemlje EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao bilježile rast BDP-a u četvrtom tromjesečju, a najsnažniji je bio u Italiji, sa stopom rasta od 6,4 posto. Slijedi Švedska sa 6,1 posto, te Portugal s 5,8 posto. U Francuskoj gospodarstvo je poraslo 5,4 posto, a u Španjolskoj 5,2 posto.

Najslabije je među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao poraslo njemačko gospodarstvo, za 1,4 posto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!