16:24 / 22.10.2019.

Autor: P.F./Hina

Eurostat: Hrvatska ima višak u proračunu, EU i eurozona manjak

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Najveći proračunski višak u razdoblju od travnja do lipnja prema sezonski neprilagođenim podacima imao Luksemburg, od 5,6%. Najveći manjak zabilježila je Španjolska, od 7,1%.
Hrvatska je u drugom kvartalu ostvarila višak u proračunu, nakon manjka u prethodna tri mjeseca, dok su Europska unija i eurozona ponovo bilježile proračunski manjak, pokazalo je najnovije izvješće Eurostata. 

Prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata, proračunski je višak Hrvatske iskazan udjelom u BDP-u u drugom ovogodišnjem tromjesečju iznosio 2,5%, nakon manjka od revidiranih 2,5% u prethodna tri mjeseca. Izvješće Eurostata iz srpnja pokazivalo je manjak u prvom ovogodišnjem kvartalu od 2,7%. U istom razdoblju lani u hrvatskom je proračunu ostvaren višak od 1,1%.

Među zemljama EU-a najveći je proračunski višak u razdoblju od travnja do lipnja prema sezonski neprilagođenim podacima imao Luksemburg, od 5,6%. U stopu ga slijedi Bugarska s viškom od 5,3%, a izraženije viškove imale su još Švedska od 4,2% i Latvija od 4%.

Uravnoteženi proračun imala je samo Poljska.

Najveći manjak u proračunu zabilježila je prema sezonski neprilagođenim podacima Španjolska, od 7,1%. Slijede Velika Britanija s manjkom od 4,6%, te Rumunjska od 3,4% i Francuska od 3%.

Europska unija u cjelini bilježila je u drugom kvartalu prema sezonski neprilagođenim podacima Eurostata proračunski manjak od 0,7%, nakon revidiranih 1,3% manjka u prva tri ovogodišnja mjeseca.

U eurozoni je manjak prema sezonski neprilagođenim podacima pao na 0,2%, s revidiranih 2,2% u prvom kvartalu.

Sezonski prilagođeni manjak u EU gotovo nepromijenjen

Sezonski i kalendarski prilagođeni podaci Eurostata pokazuju da je u prosjeku proračunski manjak na razini EU-a u drugom tromjesečju iznosio 0,9%, nakon revidiranih 0,8% u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Na razini eurozone manjak je iznosio 0,7%, nasuprot revidiranih 0,6% u prva tri mjeseca.

Među zemljama EU-a čijim je sezonski i kalendarski prilagođenim podacima Eurostat raspolagao najveći je proračunski deficit u drugom kvartalu bilježila Rumunjska, od 4,5%. Slijedi Francuska s deficitom od 3,4%.

Najveći je višak u proračunu bilježio Luksemburg, od 3%. Slijede Bugarska, Danska i Nizozemska, sa suficitom od po 2,3%.

Eurostat nije raspolagao sezonski prilagođenim podacima za Hrvatsku, Irsku, Grčku, Italiju, Cipar i Španjolsku.

Udio prihoda nepromijenjen, udio rashoda uvećan u EU i eurozoni

Sezonski prilagođeni ukupni prihodi vlada EU-a, mjereni udjelom u BDP-u, u drugom kvartalu iznosili su 44,9%, kao i u tromjesečju ranije, prema revidiranim podacima.

I u eurozoni su stagnirali na 46,2%, nakon revizije podataka za prva tri ovogodišnja mjeseca.

Rashodi su, iskazani udjelom u BDP-u, u EU uvećani na 45,8%, s revidiranih 45,6% u prva tri mjeseca. U eurozoni su iznosili 47%, što je za 0,1%-tni bod više nego u prethodnom tromjesečju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!