Eurostat: Pad proizvođačkih cijena u europskoj industriji u listopadu

02.12.2022.

15:50

Autor: M.M./HRT/Hina

Pad proizvođačkih cijena u europskoj industriji u listopadu

Pad proizvođačkih cijena u europskoj industriji u listopadu

Foto: Jurica Galoic / Pixsell

Proizvođačke cijene u industriji EU-a i eurozone pale su u listopadu prvi put od početka pandemije COVID-a, pritisnute padom cijena energije, pokazalo je u petak izvješće Eurostata.

Na razini EU-a proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu pale su 2,5 posto u odnosu na rujan, kada su uvećane revidiranih 1,4 posto, objavio je statistički ured EU-a.

U eurozoni pale su 2,9 posto, nakon rujanskog rasta za 1,6 posto.

Posljednji su put cijene na oba područja pale na mjesečnoj razini u svibnju 2020., na vrhuncu prvog vala pandemije COVID-a.

Najveći uteg bili su energenti, čije su proizvođačke cijene pale 6,6 posto u EU-u i za 6,9 posto u eurozoni u odnosu na rujan, kada su bile porasle za 2,5 odnosno 3,1 posto, pokazuju izračuni statističkog ureda.

U svim ostalim kategorijama proizvoda cijene su porasle, najviše u sektoru netrajne robe široke potrošnje, za malo više od jedan posto u oba područja.

Najskromnije su pak porasle cijene intermedijarnih proizvoda i kapitalnih dobara, za oko 0,3 posto u oba područja. Blago je poskupjela i trajna potrošačka roba, za 0,5 posto i u EU-u i u eurozoni.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene u industriji u listopadu na mjesečnoj razini porasle za 0,5 posto i u EU-u i u eurozoni, slično kao i u mjesecu prije.

Nagli pad u Irskoj

Najizraženiji pad proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u listopadu u odnosu na rujan zabilježen je u Irskoj, za 32,5 posto. Slijede Bugarska i Danska, s padom cijena od 8,8 posto odnosno 5,5 posto u odnosu na mjesec prije.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu porasle za jedan posto u odnosu na rujan kada su bile poskočile za tri posto, pokazuju tablice Eurostata.

Najbliža Hrvatskoj bila je Poljska s rastom cijena od 0,9 posto.

Cijene su porasle u 13 zemalja članica, na čelu s Grčkom, gdje su uvećane 9,6 posto. Slijede Mađarska i Belgija s rastom od 6,2 odnosno 2,8 posto.

Najskromniji rast cijena bilježili su Austrija, Cipar, Malta i Slovenija, od po 0,3 posto.

Blaže poskupljenje energije

Na godišnjoj razini proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u EU-u i eurozoni u listopadu su naglo posustale, porasle su za 31,2 odnosno 30,8 posto, najblaže od početka godine.

Usporedbe radi, u rujnu su na godišnjoj razini bile više za 41,4 posto u EU-u i za 41,9 posto u eurozoni.

Najveći rast cijena, premda znatno slabiji nego prije, bilježe energenti čija je cijena u listopadu porasla za 67 posto u EU-u i za 65,8 posto u eurozoni, nakon što su u rujnu bile više nego dvostruko veće na oba područja.

Slijede intermedijarna dobra s rastom cijena za 17,6 posto u EU-u i za 17,4 posto u eurozoni, pokazuju tablice Eurostata.

Sličan, dvoznamenkasti rast cijena bilježe i netrajna potrošačka dobra koja su poskupjela za 17,1 posto u EU i za 16 posto u eurozoni. Dvoznamenkastu stopu rasta bilježila su i trajna potrošačka dobra, od oko 10 posto na oba područja.

Najmanje su ponovno porasle cijene kapitalnih dobara, za 7,7 posto u EU i za 7,5 posto u eurozoni.

Kad se isključi energetski sektor, proizvođačke cijene u industriji bile su više za 14,5 posto u EU-u i za 14 posto u eurozoni, nakon što su u sličnom postotku bile uvećane i u rujnu.

Hrvatska uz Češku

Sve su zemlje EU-a i u listopadu bilježile dvoznamenkaste stope rasta proizvođačkih cijena u industriji u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, uz iznimku Malte gdje su porasle 8,7 posto.

Daleko najsnažnije porasle su u Mađarskoj, za 68 posto. Slijede Slovačka i Latvija sa skokom cijena za 59,3 odnosno 57,9 posto.

U Hrvatskoj su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u listopadu bile više za 23,7 posto nego u istom mjesecu prethodne godine, najblaže od veljače. U rujnu bile su porasle za 30,2 posto.

Najbliža Hrvatskoj bila je Češka s rastom proizvođačkih cijena od 24,1 posto, pokazuju tablice Eurostata.

Pad cijena na godišnjoj razini zabilježila je samo Irska, za 17,2 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!