11:25 / 04.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Eurozastupnici podijeljeni po pitanju odgovora na posljedice rata u Ukrajini

EP

EP

Foto: Yves Herman / REUTERS

Zeleni i ljevica smatraju da je ubrzanje zelene tranzicije najbolji odgovor na posljedice rata u Ukrajini i sankcija uvedenih Rusiji, dok su zastupnici s desna poručili u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta kako bi takva politika značila dodatni pad životnog standarda građana.


Nakon što je predsjednica Europske komisije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta objavila novi paket sankcija koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte u roku od šest mjeseci, eurozastupnici su raspravljali o društvenim i ekonomskim posljedicama rata u Ukrajini za Europsku uniju.

Europarlamentarci su se jednoglasno složili s novim sankcijama te su ustvrdili da će, kao posljedica rata u Ukrajini i sankcija Rusiji, doći do dodatnog povećanja cijena energenata i pada životnog standarda, ali postoji nesuglasje po pitanju ispravnog odgovora na spomenute posljedice.

Dio europarlamentaraca predložio je u srijedu bržu energetsku tranziciju i veće ulaganje u obnovljive izvore energije kao odgovor na porast cijena energenata

Trebamo ubrzati zelenu tranziciju. Energetska tranzicija je nešto na čemu trebamo raditi, kazao je Ernest Urtasun iz Zelenih.

Sličnu je poruku uputila i predsjednica socijaldemokratskog kluba zastupnika Iratxe Garcia Perez.

Potrebno je da političari zaista rade na prijelazu na obnovljive izvore energije jer je to slaba točka EU-a, kazala je španjolska zastupnica, istaknuvši da Unija ne smije ostaviti na cjedilu države koje najviše ovise o ruskom plinu i nafti.

Martin Schirdewan iz lijevog zastupničkog kluba GUE/NGL predložio je postavljanje gornje granice za cijene energenata u Europi, porez na izvanredne profite energetskim tvrtkama, tvrtkama koje prodaju oružje, velikim tehnološkim tvrtkama i sl.

Ispravno je raditi na neovisnosti o ruskoj nafti i plinu, ali je krivo ulagati milijarde u naoružanje. Taj novac treba biti usmjeren prema socijalnim programima i novim izvorima energije, kazao je.

Pučani, najveći zastupnički klub u Europskom parlamentu, poručili su da treba donijeti mjere koje neće previše opteretiti poduzeća, kao i da je potrebno raditi na diverzifikaciji izvora energije.

Ne bi trebali stvoriti ovisnost o nekim drugim izvorima energije ili dobavljaču, kazao je rumunjski pučanin Siegfried Muresan.

Iz desnog kluba zastupnika Identitet i demokracija (ID) poručili su da je prebrza energetska tranzicija pridonijela ruskoj agresiji na Ukrajinu jer je Unija postala ovisna o ruskom plinu kao prijelaznom energentu.

Naše se države sve više trebaju opirati tome što žele zeleni vratiti nas u kameno doba, kazao je Jordan Bardella koji drži da je u trenutnim okolnostima nemoguće provesti ubrzanu energetsku tranziciju bez značajnog pada standarda građana.

Talijanski konzervativac Raffaele Fitto založio se za uspostavu fonda za kompenzaciju koji bi pomogao zemljama ovisnijima o ruskim energentima.

EU zaboravio predložiti mehanizam zamjene ruske nafte 

Zabrana uvoza ruske nafte koju je predložila Europska unija ne uključuje mehanizme podjele tereta i zajedničke nabave iz drugih izvora, izjavio je u srijedu češki ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Prijedlog nam ne pokazuje kako će se manjak, koji će embargo stvoriti, pravedno rasporediti među članicama, niti skicira mehanizam zajedničke nabave i zajedničke distribucije, objasnio je Sikela.

- Još ga proučavamo, ali meni je to problematično, rekao je Sikela.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je danas u Europskom parlamentu, predstavljajući novi paket sankcija Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu, da će EU u idućih šest mjeseci postupno isključiti s tržišta rusku naftu, a do kraja godine i derivate.

Novim sankcijama "lišit ćemo rusko gospodarstvo mogućnosti diversifikacije i modernizacije, naglasila je Von der Leyen.

- Moramo biti jasni: neće biti lako. Neke članice u velikoj mjeri ovise o ruskoj nafti, ali jednostavno moramo na tome raditi, rekla je Von der Leyen.

- Pobrinut ćemo se da rusku naftu isključimo postupno i kontrolirano kako bismo zajedno s našim partnerima dobili na vremenu i osigurali alternativne izvore i sveli na minimum utjecaj na globalna tržišta, dodala je šefica EK.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!