Fajon: Slovenija će učiniti sve da bude izabrana u Vijeće sigurnosti UN-a

21.09.2022.

12:13

Autor: Hina/HRT

Tanja Fajon

Tanja Fajon

Foto: Slavko Midžor / PIXSELL

Slovenija će učiniti sve da bude izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za razdoblje 2024.-2025., najavila je u utorak slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon, koja u New Yorku sudjeluje na 77. zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Fajon je istaknula kako se ovogodišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a održava u vrijeme velikih globalnih izazova, prenosi slovenska tiskovna agencija STA. 


- Govorimo o klimatskim promjenama, razaranju svjetskog poretka, međunarodnom pravu, ratu u Ukrajini, rekla je Fajon dodavši da slovenski predstavnici imaju niz bilateralnih sastanaka na kojima ističu važnost osiguravanja mira i stabilnosti, što skorijeg završetka rata u Ukrajini te važnost slovenske kandidature za Vijeće sigurnosti.


Slovenija se odlučila kandidirati za nestalnu članicu VS-a s obzirom na činjenicu da je do sada Bjelorusija, ruska saveznica u ratu protiv Ukrajine, bila jedini kandidat za mjesto nestalne članice iz istočnoeuropske skupine zemalja.


Pred slovenskom diplomacijom je teška zadaća - uvjeriti članice UN-a da podrže kandidaturu, među ostalim i zato što je Bjelorusija već dobila potporu mnogih zemalja davno prije početka rata u Ukrajini, navode slovenski predstavnici.


Priznavši kako mnogi smatraju da je riječ o utrci Zapada i Istoka, odnosno između demokracije i zemlje koja je na strani agresora, Fajon je kazala da "Sloveniju ne želi zamišljati u tom kontekstu, nego kao državu koja će braniti zdravu ravnotežu u Vijeću sigurnosti, poštovati zakone i ljudska prava, što je Slovenija i radila u ovoj organizaciji svih ovih godina".


Ovo je treći ulazak Slovenije u utrku za Vijeće sigurnosti. Bila je članica Vijeća sigurnosti UN-a u razdoblju 1998.-1999., a u kandidaturi za članstvo u razdoblju 2012.-2013. poražena je od Azerbajdžana nakon duge borbe u Općoj skupštini UN-a 2011. 


Kako navodi STA, ministrica će u tjednu posjeta New Yorku imati više od 30 bilateralnih susreta s kolegama iz zemalja koje su Sloveniji potrebne za kandidaturu, a to čine i predsjednik Borut Pahor te državni tajnik u ministarstvu Samuel Žbogar. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!