18:09 / 03.03.2021.

Autor: Hina

Fidesz napustio klub EPP-a u Europskom parlamentu

Mađarski premijer Viktor Orban, stranka Fidesz

Mađarski premijer Viktor Orban, stranka Fidesz

Foto: John Thys / REUTERS

Mađarska vladajuća stranka Fidesz bit će isključena iz Europske pučke stranke, nakon što njezini zastupnici napustili zastupnički klub EPP-a, objavili su iz te političke grupacije koja okuplja demokršćanske i pučke stranke u Europi.

Fidesz je sad suočen s postupkom isključivanja iz stranke prema članku 3 statuta EPP-a. Tu odluku treba donijeti Politička skupština EPP-a koja će se sastati kad okolnosti budu sigurne s obzirom na situaciju s pandemijom.

Zastupnički klub Europske pučke stranke (EPP) podržao je u srijedu većinom glasova prijedlog promjene poslovnika koje omogućavaju lakše izbacivanje pojedinih nacionalnih delegacija, prema prošlotjednom prijedlogu vodstva zastupničkog kluba. Nakon što je prijdelog izglasan velikom većinom glasova, mađarski premijer Viktor Orban objavio da stranka Fidesz, čiji je on čelnik, napušta taj zastupnički klub.

Zastupnici Europskog parlamenta iz Europske pučke stranke velikom većinom glasova, 148 za, 28 protiv i 4 suzdržana, prihvatili su prijedlog vodstva zastupničkog kluba, koji je dogovoren prošli tjedan.

Za te je promjene, među 148 ostalih zastupnika, glasalo i četvoro zastupnika HDZ-a.  Međo osam onih koji su glasali protiv bili su i zastupnici Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, koji jedan od velikih pristaša Vitkora Orbana. Sudeći po europskim medjima, SDS i Janša sada postaju nova crna ovca u redovima EPP-a.

Izlazak Fidesza iz zastupničkog kluba Europske pučke stranke (EPP) vjerojatno će smanjiti Orbanov utjecaj u Bruxellesu nakon dugog sukoba zbog nazadovanja Mađarske po pitanju vladavine prava i ljudskih prava.


- Ovime Vas obavještavam da eurozastupnici Fidesza podnose ostavku na članstvo u EPP grupi, napisao je Orban u pismu predsjedniku zastupničkog kluba Manfredu Weberu koje je na Twitteru objavila Katalin Novak, potpredsjednica Fidesza. 


Nazvavši promjene "neprijateljskim potezom protiv Fidesza", Orban je reagirao prije nego što je EPP uskratio pravo za 12 zastupnika Fidesza da govore u ime političke grupe ili je predstavljaju.

Orban je u pismu naveo da ograničavanje članova Fidesza u EP-u u obavljanju njihovih dužnosti "lišava mađarske glasače njihovih demokratskih prava". 

Novonastalu situaciju komentirala je i delegacija HDZ-a u zastupničkom klubu EPP-a.

- Primili smo k znanju te nam nije drago zbog odluke Fidesza o izlasku iz najsnažnijeg Kluba zastupnika u Europskom parlamentu, koja je uslijedila. Delegacija HDZ-a nastavit će raditi na svojim političkim prioritetima unutar Kluba EPP-a i Europskog parlamenta s ciljem boljeg položaja Hrvatske i hrvatskih građana, u suradnji sa svim zastupnicima koji mogu pomoći ostvarenju toga cilja, poručili su iz HDZ-a.

Nakon promjena internih pravila, očekivalo se da će uskoro na dnevni red doći sankcioniranje zastupnika mađarske vladajuće stranke Fidesz, koja je već dulje vrijeme predmet oštrih kritika za kršenja demokratskih vrijednosti i vladavine prava.

Ne čekajući da se to dogodi, mađarski premijer i vođa Fidezsa odlučio je da će njegovih 11 zastupnika napustiti zastupnički klub EPP-a. Orban u svom pismu predsjedniku zastupničkog kluba EPP-a Manfredu Weberu ne kaže ništa hoće li napustiti i stranku EPP.

Predsjednik EPP-a Donald Tusk već je dulje vrijeme među najvećim kritičarima Orbanove politike.

EPP je prije dvije godine, u ožujku 2019., suspendirao stranku Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana.

Suspenzija podrazumijeva da Fidesz ne može sudjelovati na sastancima EPP-a, da nema pravo glasa i da nema pravo predlagati kandidate za bilo kakve dužnosti. Međutim, zastupnici Fidesza sudjelovali su u radu zastupničkog kluba EPP-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!