Film „Srednjoafrička Republika pod ruskim utjecajem” dobio nagradu Europskog parlamenta

20.10.2022.

12:12

Autor: HRT

Nagrada Daphne Caruana Galizia

Nagrada Daphne Caruana Galizia

Foto: Ilustracija / Europski parlament

Nagradu Europskog parlamenta za novinarstvo dobio je dokumentarni film „Srednjoafrička Republika pod ruskim utjecajem”. Autori su Clément Di Roma i Carol Valade.

U dokumentarcu koji je objavio ARTE/Le Monde, Valade i Di Roma donose priču o plaćenicima Wagnerove skupine, tajne vojske Kremlja, i njihovu utjecaju na događaje u Srednjoafričkoj Republici, o tome kako je ta zemlja postala poligon za agresivnu prorusku propagandu. Iskoristivši gubitak utjecaja Francuske u bivšoj koloniji, plaćenici štite osiromašeni režim zemlje u zamjenu za mineralne resurse i propagandnu kampanju. Tu srednjoafričku državu zahvatio je val nasilja nakon ustanka koji je pomogla i grupa Wagner.

Novinari su istraživali, snimali i izvještavali za nekoliko međunarodnih medija unatoč raširenom antagonizmu prema francuskim medijima i činjenici da su bili pod nadzorom ruskih plaćenika. Također su željeli nastaviti rad trojice ruskih kolega – Orhana Džemala, Kirila Radčenka i Aleksandra Rastorgujeva – koji su 2018. ubijeni u Srednjoafričkoj Republici dok su istraživali skupinu Wagner. 

Temeljna načela i vrijednosti EU-a

Nagrada "Daphne Caruana Galizia" dodjeljuje se na godišnjicu smrti te malteške novinarke, za novinarstvo koje promiče ili brani temeljna načela i vrijednosti EU-a, kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava. Daphne Caruana Galizia bila je malteška novinarka, blogerica i antikorupcijska aktivistica koja je opširno izvještavala o korupciji, pranju novca, organiziranom kriminalu i prodaji državljanstava te o upletenosti malteške vlade u skandal s Panamskim dokumentima. Nakon uznemiravanja i prijetnji, ubijena je u eksploziji autobombe 16. listopada 2017. 

Poruka svima koji prijete slobodi medija 

Na dodjeli nagrade Clément Di Roma naglasio je kako smatra da ovime šaljemo poruku svima koji prijete slobodi medija - kada ubijete novinara, uvijek ćete imati desetke i desetke onih koji će ustati i nastaviti posao.

Prije dodjele nagrade održan je seminar o slobodi medija, također u organizaciji Europskog parlamenta, na kojem je govorio sin Caruane Galizije. Upozorio je da će sve dok postoje članice EU-a koje nisu u stanju pozvati na odgovornost ljude na najvišim razinama vlasti, novinari biti ubijani.

- Vrste zaštite koje se uvode ili predlažu iznimno su važne, ali moramo napasti temeljni uzrok ubojstava novinara. Svako ubojstvo novinara u EU-u u posljednjih nekoliko godina izravno je povezano s korupcijom ili organiziranim kriminalom, rekao je Mathew Caruana Galizia, dodavši da je ubojstvo njegove majke povezano s njezinom istragom o korupciji na visokoj razini i organiziranom kriminalu, točnije istraga o korupciji u energetskom sektoru na Malti dovela je do njezina ubojstva.

Mathew Caruana Galizia rekao je kako je suđenje braći Degiorgio prošli tjedan bilo olakšanje za njegovu obitelj, ali to je samo nužan minimum. A još nisu došli do suđenja umiješanima na visokoj razini, oni su u pritvoru ili čekaju suđenje. 

Posao bez straha od financijske ili osobne propasti

Na seminaru se okupljenim novinarima obratila i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, naglasivši važnost borbe za slobodu govora. Metsola je rekla da bez slobode medija ne može biti prave slobode. Podsjetila je da je Daphne Caruana Galizia imala više od 40 SLAPP tužbi te da se slični slučajevi protiv novinara mogu vidjeti diljem EU-a, a to je, kaže, nedopustivo u demokraciji.

- Novi zakon o slobodi medija omogućit će novinarima da rade svoj posao bez straha od financijske ili osobne propasti ili, još gore, bez straha za svoj život, dodala je.

Medijsko okruženje u sve je težoj situaciji zbog dezinformacija te je potrebna zajednička strategija za borbu protiv kampanja dezinformiranja, kao i za veću podršku neovisnim medijima koji provjeravaju činjenice i istraživačkim medijima. Metsola je naglasila da je podrška slobodnim medijima podrška demokraciji. O važnosti zaštite novinara i njihova rada govorila je potpredsjednica Europske komisije Vera Juraova, naglasivši da se upravo zato donosi Europski zakon o slobodi medija kojim se ta zaštita namjerava ojačati.

Traženje pravde 

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović podsjetila je da je Daphneina obitelj bila pokretačka snaga da se to hladnokrvno ubojstvo potpuno istraži.

- Iako je rad Matthewa, Paula i Andrewa Caruane Galizije bio izvanredan, traženje pravde ne bi trebalo biti odgovornost ožalošćene obitelji. Odgovornost je država i njihovih institucija, ali i svih nas da osiguramo da ne bude nekažnjivosti, rekla je Mijatović.

- Svi mi koji smo predani demokraciji i slobodnom tisku imamo dužnost učiniti sve što je u našoj moći da preokrenemo ovu plimu. Slobodu medija i sigurnost novinara moramo držati visoko na svom dnevnom redu i na dnevnom redu europskih država kako bismo preokrenuli trend. Moramo zahtijevati jaču političku volju i konkretnu akciju, dodala je.

Na svečanoj dodjeli nagrade bili su predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, potpredsjednica EP-a nadležna za Nagradu Pina Picierno te Anthony Bellanger, glavni tajnik Međunarodne federacije novinara i predstavnik 29-članog neovisnog europskog žirija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!