Finska će imati vladu konzervativaca i ekstremne desnice

15.06.2023.

22:56

Autor: T.V./HRT/Hina

Helsinki

Helsinki

Foto: - / Shutterstock

Finska konzervativna Nacionalna koalicija (NCP), koja je pobijedila na parlamentarnim izborima u travnju, postigla je dogovor o formiranju vlade s euroskeptičnom, antiimigracijskom Strankom Finaca i dvjema manjim strankama, rekao je čelnik NCP-a u četvrtak.

- Ponosan sam na dobar program i na rezultate pregovora. Sva su pitanja dobila odgovor, rekao je novinarima u Helskiniju Petteri Orpo, mandatar za sastav nove vlade, u nazočnosti šefova tri preostale stranke.

Dovođenjem NCP-a, nacionalističkih Finaca, manjinske Švedske narodne stranke i kršćanskih demokrata na zajedničku platformu, Orpo je skrenuo finsku politiku udesno.

Tijekom pregovora koji su trajali 11 tjedana o tome kako vladati Finskom tijekom sljedeće četiri godine, Stranka Finaca i Švedska narodna stranka vodile su žestoke rasprave kako bi postigle dogovor o imigraciji, klimatskoj politici i javnim financijama, no naposljetku su došli do kompromisa.

Očekuje se da će Orpova vlada zauzdati fiskalni deficit smanjenjem naknada za nezaposlene i socijalne pomoći, pooštrenjem imigracije i labavljenjem ekoloških obveza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!