14:43 / 13.04.2022.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Finska će odlučiti o priključenju NATO-u u narednim tjednima, a ne mjesecima

Magdalena Andersson i Sanna Marin

Magdalena Andersson i Sanna Marin

Foto: Paul Wennerholm/TT News Agency / Reuters

Finska će u sljedećih nekoliko tjedana donijeti odluku o tome hoće li podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO-u, izjavila je u srijedu premijerka Sanna Marin.

Do sada su Finska i susjedna Švedska izbjegavale pridruživanje NATO-u, savezu predvođenom SAD-om osnovanom 1949. za suprotstavljanje Sovjetskom Savezu tijekom Hladnog rata.

No ruska invazija na Ukrajinu prisilila ih je na preispitivanje svoje pozicije.

- Postoje različite perspektive (ne)podnošenja zahtjeva za članstvo u NATO-u. Moramo ih pažljivo analizirati, kazala je Marin novinarima na zajedničkoj novinskoj konferenciji u Stockholmu sa švedskom premijerkom.

- Međutim, mislim da će naš proces biti prilično brz, to će se dogoditi za nekoliko tjedana, rekla je Marin, čija zemlja ima dugu granicu s Rusijom.

Finska će vlada objaviti kasnije u srijedu izvještaj s ažuriranom vanjskom i sigurnosnom politikom.

Švedska također preispituje svoju sigurnosnu politiku, a zaključci se očekuju do kraja svibnja.

Švedska premijerka Magdalena Andersson rekla je da je važno provesti temeljitu analizu o tome treba li i Švedska podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.

- Postoje, naravno, prednosti i nedostaci članstva u NATO-u, kao što postoje prednosti i mane drugih sigurnosnih odabira, istaknula je Andersson.

- S članstvom u NATO-u imate sigurnost s člankom 5..., kazala je.

Po tom se članku napad na jednu članicu NATO-a tretira kao napad na sve članice.

Ali, "također imate obvezu prema drugim članicama", istaknula je švedska premijerka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!