Finska će srezati porez na struju i subvencionirati račune tijekom zime

01.09.2022.

15:50

Autor: Hina/HRT/V.G.

Električna energija

Električna energija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Finska je u četvrtak srezala porez na dodanu vrijednost za električnu energiju s 24 na 10 posto tijekom zime i davat će veće subvencije onima koji se bore s rastućim računima, dok se Europa bori s vrtoglavim cijenama električne energije.

Mjere su navele vladu da povisi proračunsku potrošnje za 2023. u usporedbi s onom od prije mjesec dana, odustajući od rezanja javne potrošnje nakon pandemije kako bi se ublažile posljedice inflacije.

- Živimo u ratnom gospodarstvu, rekla je premijerka Sanna Marin novinarima, govoreći o ratu u Ukrajini i njegovim negativnim posljedicama za europska gospodarstva.

Znatan udio finskih kućanstava koristi električnu energiju za grijanje, a vlada je rekla da će pokušati kompenzirati rastuće cijene snižavanjem poreza na dodanu vrijednost na električnu energiju na 10 posto u razdoblju od prosinca do travnja.

Troškovi mjera, koje uključuju odbitke poreza na dohodak na temelju računa za struju ili izravne subvencije za skupine s niskim primanjima, iznosit će otprilike 800 milijuna eura u proračunu za iduću godinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!