Finska, Estonija i Latvija odgodile održavanje plinovoda

13:15 / 03.06.2022.

Autor: Hina/HRT

plinovod

plinovod

Foto: - / Shutterstock

Finska je s Estonijom i Latvijom dogovorila odgodu ljetnog održavanja glavnog plinovoda kako bi osigurala dovoljno plina nakon ruske obustave izvoza.

Odluku o odgodi održavanja plinovoda Balticconnector donijeli su operateri plinskog transportnog sustava Finske, Estonije i Latvije, priopćio je u četvrtak finski operater Gasgrid.

Plinovod povezuje Finsku s Estonijom i postao je ključni izvor energije za finske tvrtke nakon što je Rusija u svibnju zatvorila plinsku 'pipu' budući da je Helsinki odbio novi mehanizam plaćanja u rubljama.

Moskva od travnja traži da kupci "neprijateljskih zemalja" plin plaćanju preko posredničke banke u Rusiji, koja ugovorom utanačene uglavnom eure i dolare prodaje na burzi i rublje uplaćuje na račun dobavljača Gazproma.

Rusija "neprijateljskim" zemljama smatra članice EU-a, SAD, Švicarsku i ostale koje su joj zbog invazije na Ukrajinu uvele sankcije.

"Ljetni kapacitet Balticconnectora vraćen je na normalnu razinu", priopćio je estonski Elering, dodavši da je odluka o odgodi održavanja donesena "zbog poremećaja na čvorištu Imatra".

Imatra je do 21. svibnja bila točka na kojoj je ruski plin ulazio u Finsku.

Ljetni radovi bit će obustavljeni dok Finska i Estonija ne dobiju plin iz plutajućeg terminala koji su zajedno unajmile, priopćile su tvrtke, ne navodeći datum.

Dodale su i da su pripremile krizni plan za slučaj poremećaja u isporukama ruskog plina preko ulaznih točaka u Estoniji i Latviji Värska i Luhamaa koje tržišni sudionici i dalje koriste.

Obustava isporuka preko Luhamaae smanjila bi isporuke plina Balticconnectorom sa 65,4 gigavatsati dnevno na 40,56 gigavatsati dnevno, dodale su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!