Finska i dalje želi ući u NATO zajedno sa Švedskom

30.01.2023.

14:52

Autor: HRT/V.G./Hina

Finska i dalje želi ući u NATO zajedno sa Švedskom

Finska i dalje želi ući u NATO zajedno sa Švedskom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Finska ostaje pri svojem planu da uđe u NATO u isto vrijeme kada i Švedska, rekao je u ponedjeljak finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto, dodajući kako se nada da će to biti najkasnije u srpnju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan dao je u nedjelju naslutiti da bi Ankara mogla pristati da Finska uđe u NATO prije Švedske, a sličnu izjavu u ponedjeljak je dao i turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

- Naša žarka želja je i dalje da uđemo u NATO zajedno sa Švedskom, rekao je Haavisto na konferenciji za novinare u Helsinkiju.

Turska je prošli tjedan suspendirala pregovore sa Švedskom i Finskom o NATO-u zbog prosvjeda u Stockholmu na kojima su prosvjednici zapalili Kuran.

Švedska i Finska podnijele su prošle godine zahtjev za članstvom u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu i to moraju odobriti sve zemlje članice Sjevernoatlantskog saveza. Turska i Mađarska još nisu ratificirale instrumente o njihovu pristupanju u Savez.

- I dalje smatram samit NATO-a u Vilniusu u srpnju važnom prekretnicom kada se nadam da će obje zemlje najkasnije biti primljene u članstvo NATO-a, rekao je Haavisto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!