13:19 / 12.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Finska pokreće nuklearnu elektranu, donosi predah tržištu električne energije

Nuklearna elektrana Olkiluoto

Nuklearna elektrana Olkiluoto

Foto: Max Sky / Shutterstock

Finski nuklearni reaktor Olkiluoto 3, nakon dugog odgađanja, u subotu je započeo probnu proizvodnju, objavio je operater TVO, a očekuje se da će s vremenom smanjiti potrebu te nordijske zemlje za uvozom električne energije i dovesti do nižih cijena.

Reaktor od 1,6 gigavata (GW) trebao je biti otvoren još 2009., ali su ga pratili tehnološki problemi koji su postali predmetom tužbi.

To je prva nuklearna elektrana u Finskoj u više od četiri desetljeća i prva u Europi u gotovo 15 godina. Olkiluoto 3 počeo je probnu proizvodnju na malo više od 0,1 gigavata, što je mali dio ukupnog kapaciteta, a puna i redovita proizvodnja električne energije planirana je za kraj srpnja.

- OL3 znatno unapređuje samodostatnost Finske u proizvodnji električne energije i pomaže u postizanju ciljeva ugljične neutralnosti, priopćio je operater Teollisuuden Voima (TVO).

Očekuje se da će zadovoljiti 14 posto potražnje za električnom energijom u Finskoj kad postane potpuno operativan, čime će se smanjiti potreba za uvozom iz Rusije, Švedske i Norveške.

- Olkiluoto 3 smanjit će ovisnost Finske o uvozu i postat će zona niže cijene, rekao je za Reuters Alexander Esser, ekonomist pri Aurora Energy Researchu.

- Finski neto uvoz električne energije u prosjeku je iznosio 13 teravat sati (TWh) posljednjih nekoliko godina, što bi se trebalo smanjiti na pet do osam TWh do 2025. s Olkiluoto 3 u pogonu, dodao je Esser.

Nuklearna energija ostaje kontroverzno pitanje u Europi, a neke zemlje poput Njemačke postupno gase reaktore iz sigurnosnih razloga, dok druge, primjerice Francuska i Britanija, razmatraju gradnju novih.

TVO je u vlasništvu finskog poduzeća Fortum te manjih energetskih i šumarskih tvrtki.

- Finska je jedina nordijska zemlja s velikim deficitom električne energije, rekao je Marius Holm Rennesund, partner konzultantske kuće Thema sa sjedištem u Oslu.

Thema predviđa da će finske veleprodajne cijene električne energije pasti na 60 eura po megavatsatu (MWh) u 2023. s predviđenih 70 eura po megavatsatu u ovoj godini.

- Finske veleprodajne cijene električne energije u 2024. mogle bi pasti na 45 eura po MWh, rekao je Rennesund.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!