Finska vlada pozvala parlament da prihvati temeljni ugovor NATO-a

05.12.2022.

12:40

Autor: HRT/V.G./Hina

Finska vlada pozvala parlament da usvoji temeljni ugovor NATO-a

Finska vlada pozvala parlament da usvoji temeljni ugovor NATO-a

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Iz finske vlade kažu kako su pozvali parlament da službeno prihvati temeljni ugovor NATO-a kako bi se zemlja pripremila za članstvo u vojnom savezu kada suzdržane Mađarska i Turska odobre zahtjev.


- Naše napredovanje prema članstvu u NATO-u važno je za nas Fince, ali i za članice Saveza, rekao je ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto na konferenciji za novinare.

Finska i susjedna Švedska u svibnju su već podnijele zahtjev za članstvo kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, no njihovi zahtjevi ovise o odobrenju 30 članica od kojih je 28 već reklo 'da'.

Mađarska očekuje da će dati zeleno svjetlo u veljači, a Turska optužuje dvije nordijske zemlje da pružaju utočište militantima koje traži Ankara i kaže da treba biti više učinjeno prije nego što im se odobri članstvo.

U svibnju je 188 od ukupno 200 članova parlamenta podržalo zahtjev, a protiv ih je bilo samo osam.

Jednostavna većina u parlamentu bit će dovoljna da se odobri ugovor NATO-a s obzirom na to da ne zahtijeva trenutačne promjene postojećeg finskog zakonodavstva ili ovlasti za određivanje vanjske i sigurnosne politike, navodi ministarstvo vanjskih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!