Švedska i Finska sutra će predati zahtjev za članstvom u NATO-u

17.05.2022.

11:49

Autor: M.Š./T.V./Hina/HRT

Finski predsjednik Sauli Niinistö i švedska premijerka     Magdalena Andersson

Finski predsjednik Sauli Niinistö i švedska premijerka Magdalena Andersson

Foto: Anders Wiklund / REUTERS

Sigurnosna im je politika već dugo slična. Nakon neutralnosti Švedska i Finska sada, u dogovoru, istodobno namjeravaju pristupiti NATO-u. Zajedno će sutra predati zahtjeve za članstvo. Moskva smatra da taj korak neće ništa bitno promijeniti s obzirom na to da te dvije države ionako već sudjeluju u vojnim vježbama Saveza.

- Švedska i Finska će u srijedu zajedno predati svoje zahtjeve za članstvom u NATO savezu, rekla je u utorak švedska premijerka Magdalena Andersson. U Švedskoj i Finskoj slažemo se da ruku pod ruku prođemo cijeli ovaj proces, a sutra ćemo podnijeti zahtjeve, rekla je Andersson na zajedničkoj konferenciji s finskim predsjednikom Saulijem Niinistöm u švedskoj metropoli.

Finski parlament izjasnio se u utorak za priključivanje NATO-u s golemom većinom od više od 95 posto glasova, čime je omogućeno da Helsinki pošalje u sjedište Sjevernoatlantskog saveza formalni zahtjev za članstvo.

Isti dan švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde potpisala je zahtjev svoje zemlje za članstvo u NATO-u.

 Finski predsjednik Sauli Niinistö i švedski kralj Karlo XVI. Gustav

Finski predsjednik Sauli Niinistö i švedski kralj Karlo XVI. Gustav

Foto: Henrik Montgomery / REUTERS

Švedski kralj Karlo XVI. Gustav rekao je u utorak da Švedska namjerava pristupiti NATO-u "paralelno i u dogovoru s Finskom".

- Činimo povijesni izbor zajedno s našom bratskom zemljom, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s finskim predsjednikom u Stockholmu. Izazovi pred objema zemljama u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu znače "prilike za konsenzus i dublju suradnju kako bismo zajedno bili još jači, rekao je kralj.

- Naša sigurnosna politika slična je dugo vremena i sada također, kada situacija nalaže, poteze poduzimamo zajedno, ocijenio je Niinistö suradnju sa Švedskom.

Iako su Finska i Švedska povijesno neutralne, ruska invazija na Ukrajinu je stubokom promijenila javno mnijenje prema pridruživanju vojnom savezu.

S izuzetkom Ankare, ostale članice NATO-a podržavaju kandidaturu te dvije zemlje.

Politika vojne neutralnosti kojom je Helsinki, naročito tijekom Hladnog rata, održavao odnose i s istočnim i zapadnim blokom je okončana. Time Vladimiru Putinu NATO stiže nadomak Sankt Peterburga, a nakon žestokih prijetnji koje su proteklih dana dolazile iz Moskve, Rusija sada poručuje da se proširenjem NATO-a neće ništa bitno promijeniti.

- Finska, Švedska i druge vojno neutralne zemlje godinama sudjeluju u NATO-ovim vježbama, a njihov se teritorij uzima u obzir u NATO-ovu planiranju vojnog napredovanja prema istoku. U tom smislu i neće biti neke velike razlike. Vidjet ćemo kako će se njihov teritorij koristiti u praksi u Sjevernoatlantskom savezu i iz toga ćemo vući zaključke, poručio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!