14:25 / 17.07.2019.

Autor: A.M./Hina

Finski premijer Antti Rinne najavio borbu protiv klimatskih promjena

Foto: DPA/PIXSELL

Foto: DPA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prioritet predsjedanja Europskim parlamentom vodit će se pod motom - "Održiva Europa, održiva budućnost".
Finski premijer Antti Rinne u srijedu je u Europskom parlamentu predstavio program aktivnosti finskog predsjedanja Vijećem i najavio da će borba protiv klimatskih promjena biti prioritet predsjedanja, pod motom "Održiva Europa, održiva budućnost". - Poštovanje vladavine prava nije samo nešto što štiti prava naših državljana, nego je to temelj dobrog funkcioniranja i vjerodostojnosti Europske unije, kazao je Antti Rinne koji želi osnažiti vladavinu prava za vrijeme finskog predsjedanja EU-om.

Zbog toga će nastojati stvoriti mehanizam koji povezuje korištenje sredstava iz europskih fondova s poštivanjem vladavine prava, čemu će se zasigurno protiviti države Višegradske skupine koje se protive ovlastima Bruxellesa u toj sferi.

Finski je premijer s jačanjem unutarnjeg tržišta povezao mjere za povećanje razmjene studenata i veću znanstveno-istraživačku suradnju.

Istaknuo je da je Višegodišnji financijski okvir (VFO) jedan od važnijih dosjea, oko kojeg je potrebno pronaći uravnoteženo rješenje.

Dogovor oko VFO-a, sedmogodišnjeg proračuna EU-a, uvijek je teška zadaća i uvijek se postizao nakon dugih pregovora i natezanja. Pregovori o sadašnjem VFO za razdoblje 2014-2020.  trajali su skoro dvije godine. Postigne li se dogovor do kraja ove godine to će uvelike olakšati hrvatsko predsjedanja koje je odmah nakon finskog.

Jyrki Katainen, povjerenik za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost pohvalio je finski program predsjedanja Europskom unijom te je također apostrofirao važnost usvajanja VFO-a.

- Nema sumnje da je Finska dobra zemlja da  sada predvodi Europsku uniju, kazao je Katainen, referirajući se na finska postignuća u borbi protiv klimatskih promjena.

Siegfried Murean, koji je govorio u ime EPP-a, je kazao kako se slaže s Rinneovim govorom te je istaknuo da usvajanje proračuna mora biti prioritet predsjedanja.

- Posebno me veseli što smo zajedno u triju i što će hrvatska preuzeti predsjedanje od Finske 1.1.2020., kazala je Dubravka Šuica. Dodala je i da se slaže s finskim prioritetima predsjedanja te da posebno pozdravlja borbu protiv klimatskih promjena.

Zeleni i ljevica zadovoljni što su klimatske promjene prioritet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!