13:09 / 12.09.2019.

Autor: Dragan Nikolić/HRT

Finsko stanovništvo stari najbrže u EU

-

-

Foto: - / -

Finsko stanovništvo stari najbrže u EU, u globalnim okvirima odmah nakon neslavnih rekordera iz Azije, Japana i Južne Koreje. Zbog istovremene najmanje stope nataliteta u posljednjih stotinu godina, tresu se temelji finske države blagostanja.
Petina stanovništva Europske unije starija je od 65 godina. Finsko stanovništvo stari najbrže u EU, u globalnim okvirima odmah nakon neslavnih rekordera iz Azije, Japana i Južne Koreje. Zbog istovremene najmanje stope nataliteta u posljednjih stotinu godina, tresu se temelji finske države blagostanja.

Suvremena ekonomija kategoriju stanovništva koje je starije od 65 godina naziva srebrnom generacijom. Danas je to svaki peti Finac, za pola stoljeća bit će svaki treći.

- Očekivani životni vijek u Finskoj među najvišima je na svijetu. Zbog toga i jesmo europski Japan, demografski gledano. Oko 79 godina za muškarce, 84 za žene. Te brojke i dalje rastu, rekla je Anna Rotkirch, sociologinja, Finska federacija za obitelj.

Finski jaz održivosti, koji se definira kao dugoročni omjer javnoga duga i ekonomskog rasta, trenutačno iznosi oko 4 posto BDP-a, što je oko 10 milijardi eura minusa u proračunu. Veću javnu potrošnju zbog potreba starijega stanovništva ne prati dovoljan ekonomski rast.

- Prošla vlada pokušala je iskoristiti zdravstvenu reformu kako bi smanjila jaz održivosti za oko tri milijarde eura. Nova vlada predvođena socijaldemokratima objavila je da ne misli to činiti, kaže Olli Karkkainen, ekonomist, Finsko vijeće za strateška istraživanja.

Prošla finska vlada pala je i zato što se premijer desnog centra nije uspio dogovoriti s koalicijskim partnerima oko zdravstvene reforme, koja bi uključivala i veću privatizaciju zdravstvenih usluga. Nova vlada zdravstvo ostavlja kao teret na plećima gradova i općina. U Finskoj se o reformi zdravstva, inače, raspravlja već dva desetljeća.

- 2040. bit će 340 tisuća finskih građana starijih od 65 godina. Riječ je o najvećem mogućem izazovu. S postojećom paradigmom brige o starijim građanima nećemo doći do održivog rješenja, smatra Esko Aho, konzultant, bivši finski premijer (1991.-1995.) 

Država mora iznaći način kako, uz digitalizaciju sustava skrbi za starije, osigurati usluge koje će umirovljenicima omogućiti što dulju neovisnost u životu.

- Što više funkcionalnosti u tim godinama znači i manje problema. Tada se pritisak velikog troška za usluge za starije osobe pomiče za pet do deset godina, ističe Krista Kiuru, ministrica obitelji i socijalne politike. 

Ostarjela finska nacija kontrolom rasta troškova u zdravstvu mora očuvati dugoročnu stabilnost javnih financija. Sve je veće financijsko breme ne samo javnog sektora već i gradova. Oni su ti koji vode brigu o zdravstvu, socijali i obrazovanju, a ne središnja država. Velika je razlika ako teret podnosi Helsinki sa 600 tisuća stanovnika ili najmanja naselja niti sa stotinu ljudi, gdje su liste čekanja pacijenata postale preduge.

- Ministarstvo financija procijenilo je da će tijekom sljedeće četiri godine troškovi zdravstva zbog starenja stanovništva povećati javnu potrošnju za 500 milijuna eura godišnje. To je 2 milijarde eura u četiri godine!, kaže Karkkainen.

Prevencija gubitka pamćenja postat će jedan od najvažnijih ciljeva finskog zdravstva. Na trenutačnih 250 tisuća slučajeva, svake godine dolazi 14 i pol tisuća novih. Trošak finskog zdravstva za brigu o tim pacijentima iznosi otprilike milijardu eura godišnje!

- Reforma Zakona o skrbi za starije osobe jamči zapošljavanje 4000 novih njegovatelja starijih osoba. Na taj način mogli bismo osigurati da svatko tko koristi te usluge ima dobru i kvalitetnu njegu, objašnjava Kiuru. 

Troškovi starenja stanovništva na vrhu su agende dvadeset najrazvijenijih zemalja, bit će i jedna od ključnih tema tijekom finskog predsjedanja EU-om. Jer samo u Helsinkiju sadašnji broj 85-godišnjaka do 2040. gotovo će se utrostručiti.

- I dalje vlada paradigma Izdašnija skrb je dobra skrb. Vjerujem da upotrebom tehnologije, osobito umjetne inteligencije i personaliziranjem svih usluga, možemo stvoriti puno učinkovitije, ali i kvalitetnije usluge u budućnosti, smatra Aho.

Finski demografski smiraj jest glavobolja za javni sektor, ali može biti prilika za privatni, koji se brine za potrebe starijih osoba. Paleta je široka - privatni umirovljenički domovi, posebne vježbaonice za starije ili pak prodaja štapova za hodanje, štaka ili invalidskih kolica.

- Stanovništvo staro 65 godina i više najzaslužnije je za sve veću privatnu potrošnju u Finskoj. Iz perspektive privatnog sektora stariji nisu samo teret, mogu biti i prilika, rekao je  Karkkainen.

Nije demografija jedini problem tamošnjeg tržišta rada. Finsku i dalje muči problem prevelikog broja ranih umirovljenja, usprkos mirovinskoj reformi koja ih je ograničila. U posljednja dva desetljeća Finci u prosjeku idu u mirovinu sedam godina prije zakonskog roka. Tomu pridonosi i velik broj mentalnih bolesti od kojih obolijevaju radno sposobni. I njihovo funkcionalno uključivanje u društvo bit će velik izazov.

- Činjenica je da istodobno raste broj starijih građana koji trebaju odgovarajuću skrb, a pada broj radne snage. Mislim da nema brzog rješenja osim otvaranja vratiju stranoj radnoj snazi kada su u pitanju određeni poslovi, ističe Aho.

Nova finska vlada morat će u četiri godine mandata iznaći način kako stvoriti 75 tisuća novih radnih mjesta i podignuti zaposlenost na 75 posto. Vodeći brigu o tome da sve veći broj Finaca želi raditi nakon 60. ili 65.

- Sljedećih desetljeća bit ćemo europski Japan, štogod napravili. Baby boom generacija stari, jedna generacija stanovništva znatno je malobrojnija nego prije. Na određeni način riječ je o golemom ekonomskom izazovu, ali istovremeno to pruža mogućnost da u toj priči budemo globalni predvodnik, objašnjava Rotkirch. 

Za trideset godina u zemlji s pet i pol milijuna stanovnika bit će 200 tisuća manje radno sposobnih. A broj novorođenih u Finskoj u 2018. bio je rekordno nizak, manji nego za godina velike gladi u 19. stoljeću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!