Fizički napadi na ekološke aktiviste koji blokiraju Berlin

19.05.2023.

14:37

Autor: Hina/HRT

Prosvjednici su se zalijepili za vozila na autocesti A100

Prosvjednici su se zalijepili za vozila na autocesti A100

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Nova serija prosvjeda ekoloških aktivista u Berlinu u petak popraćena je brojnim fizičkim napadima na prosvjednike koji su blokirali prometnice u glavnom gradu.

Kako prenose njemački mediji, vozači su se fizički obračunali s prosvjednicima na gradskoj autocesti A100 i spriječili ih u tome da se zalijepe za asfalt. Nekoliko prosvjednika se ipak uspjelo zalijepiti za asfalt i nekoliko automobila.


Prema priopćenju policije u petak ujutro je diljem Berlina zabilježena blokada 11 prometnica.


Dan prije su pripadnici pokreta Posljednja generacija, na državni praznik Uzašašća, blokirali izlaze iz grada blokirajući tako, prema vlastitom priopćenju, svjesno one koji su htjeli na četverodnevni odmor.


Sigurno ne uživamo u tome da nas vozači vuku s ceste i urlaju na nas, ali s obzirom na neodgovorno djelovanje savezne vlade kad je u pitanju zaštita klime i prijetnje koje uzrokuju klimatske promjene, nam ništa drugo ne preostaje, priopćili su pripadnici Posljednje generacije preko Twittera.


U Neuruppinu, sjeverno od Berlina, aktivisti ove skupine blokirali su zgradu državnog odvjetništva u kojoj se u petak ujutro raspravljalo o mogućnost dizanja optužbe protiv članova grupe Posljednja generacija zbog početne sumnje u kazneno djelo formiranja kriminalne organizacije.


Članak kriminalna organizacija postoji kako bi se spriječila teška kaznena djela, a ne kako bi se onemogućile akcije mirnog građanskog prosvjeda, rekla je glasnogovornica ekološke skupine. Ona je njemačku vladu pozvala da se pridržava reda i zakona.


Državno odvjetništvo u Neuruppinu konkretno vrši istragu zbog blokade obližnje rafinerije u Schwedtu, koja je već godinu dana cilj akcija Posljednje generacije.


Svrstavanje ove grupacije pod kriminalnu organizaciju bi vlastima omogućilo praćenje i preventivno djelovanje kako bi se spriječile akcije poput blokada prometnica.


Posljednja generacija od njemačke vlade traži hitne mjere za usporavanje globalnog zatopljenja. Između ostalog traže ograničenja brzine na njemačkim autocestama na 100 km/h te uvođenje trajne mjesečne karte javnog prometa po cijeni od 9 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!